Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 februarie 2019, 16:10 views 12657
S-a decis cum să numim corect orașul Chișinău în limba rusă
07 februarie 2019, 16:10 views 12657

S-a decis cum să numim corect orașul Chișinău în limba rusă

Canalele TV și posturile de radio din Republica Moldova vor putea folosi numele localităților țării, ghidîndu-se de normele limbii în care are loc difuzarea. Astfel, ei vor putea folosi în materialele lor numele orașului Кишинев, în locul versiunii Кишинэу impuse mai devreme și nimeni nu-i va penaliza pentru asta.

Despre acest lucru a anunțat Comisia mass-media și relații cu publicul din cadrul Consiliului Societății Civile pe lîngă Președintele Republicii Moldova, menționînd că acest lucru a fost discutat în cadrul întîlnirii pe care membrii acestei comisii au avut-o cu reprezentanții Consiliului pentru Televiziune și Radio, relatează Noi.md.

După cum am menționat, noul Cod al Audiovizualului nu menționează în mod explicit numele topografice, însă Consiliul Audiovizualului s-a ghidat de pct. 2 din art. 19, care prevede că furnizorii de servicii media sînt obligați să asigure în emisiunile audiovizuale respectarea normelor lingvistice de ortografie, ortoepie, morfologie și sintaxă observate și de sintaxă a limbii române, precum și a altor limbi difuzate".

Consiliul a raportat, de asemenea, că sancțiuni privind această problemă dureroasă nu vor mai fi.

În cadrul reuniunii, s-a afirmat că noul Cod al serviciilor audiovizuale nu pesupune finanțarea concursului (de fapt, programe de granturi) pentru crearea programelor. Anterior, circa două milioane de lei au fost alocate pentru a finanțarea producției canalelor locale de televiziune în limbile minorităților naționale. Ele pot fi returnate. Pentru a face acest lucru, trebuie de făcut modificări în Cod. Acest lucru poate fi făcut după șase luni de la intrarea sa în vigoare.

Părțile au convenit să facă un apel comun către deputați pentru a reveni la această practică.

De asemenea, membrii Comisiei mass-media și relațiile cu publicul din cadrul Consiliului Societății Civile de pe lîngă președinția Republicii Moldova, precum și reprezentanții Consiliului audiovizualului, au vorbit despre comentariile prezentatorilor de talk-show, care nu își întrerup oaspeții în timpul discuțiilor și ca urmare a sancțiunilor împotriva canalelor de televiziune pînă la începerea campanie electorale. Anterior, astfel de decizii nu au fost luate, deoarece nu au existat astfel de contestații.

După cum s-a menționat la Comisia mass-media și relații cu publicul din cadrul Consiliului Societății Civile, pe lîngă Președintele Republicii Moldova, aceasta nu este ultima "inovație" care pe care o așteaptă mass-media. Avocații vor căuta noi lacune pentru a pedepsi adversarii. Numai colegii lor îi vor putea rezista. Prin urmare, avem nevoie de o pregătire specializată a avocaților pentru a susține drepturile jurnaliștilor sau, ca alternativă, un grup de experți.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , limba rusă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1822
Populația:
1648 locuitori

Porumbeşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Porumbeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cantemir și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1648 de oameni. Satul Porumbeşti a fost menționat documentar în anul 1822.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.