Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 decembrie 2022, 14:30 views 8106
Acum 100 de ani a fost format URSS-ul. Cadre rare ale Chișinăului de pe timpul sovietic (Video)
30 decembrie 2022, 14:30 views 8106

Acum 100 de ani a fost format URSS-ul. Cadre rare ale Chișinăului de pe timpul sovietic (Video)

Cu 100 de ani în urmă a fost format URSS-ul, vă prezentăm cadre rare ale Chișinăului din timpul sovietic, dintr-un film, din anul 1959.

La 30 decembrie 1922 s-a format Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste.

Moldova de Est a devenit parte a URSS-ului abia în anul 1940. Aceste meleaguri au devenit parte a RSS Moldovenești și a RSS Ucrainene.

Cincizeci de ani Republica Moldova s-a aflat în componența URSS și aceasta a fost „perioada de aur" a vieții noastre și a poporului ei. Am moștenit nu numai infrastructura dezvoltată, care după cum spun mulți, nimeni nu o poate distruge complet, dar și opere de artă minunate. În special, este vorba despre filmele artistice de lung metraj, în care sînt arătate frumusețile meleagului și ale orașelor, în particular a Chișinăului.

Iată, spre exemplu, un fragment dintr-un film, găsit în imensitatea materialelor de pe rețelele sociale, care nu este cunoscut, din păcate, de privitorul modern. Vorbim aici despre cadrele din filmul lui Mihail Culic, din anul 1959 "Cîntec de leagăn".

Putem vedea centrul Chișinăului - viitoarea Sala cu Orgă, atunci încă Banca Centrală a orașului, precum și clădirea Consiliului Local, acum Primăria, dar și Poşta Centrală, care abia a fost dată în exploatare.

La intersecția prospectului Lenin și a străzii 28 iunie (în prezent: bulevardul Ștefan cel Mare și strada Vlaicu Pîrcălab) și înspre Buiucani mai poate fi văzut pavajul, care nu a fost încă "transformat" în asfalt.

De asemenea, vă familiarizăm cu cîteva cadre video ale Chișinăului sovietic:

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

URSS , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1729
Populația:
689 locuitori

Oclanda este un sat şi comună din raionul Soroca. Oclanda este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 29 km de orașul Soroca și la 185 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 689 de oameni. Satul Oclanda a fost menționat documentar în anul 1729.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.