Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 noiembrie 2018, 12:00 views 12315
Aleea Clasicilor din Chișinău se va îmbogăți cu un bust nou
18 noiembrie 2018, 12:00 views 12315

Aleea Clasicilor din Chișinău se va îmbogăți cu un bust nou

Miniatura unui bust al poetului Dumitru Matcovschi, care să fie instalat pe Aleea Clasicilor din Chișinău, a fost prezentată de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

Directorul Agenției, Ion Ștefăniță a menționat, într-o conferință de presă la IPN, că poetul merită să aibă un bust pe Aleea Clasicilor.

Un alt proiect planificat pentru anul 2019 este restaurarea casei în care a locuit sculptorul Alexandru Plămădeală.

„Noi cu toții depunem flori la monumentul lui Ștefan Cel Mare, însă puțini cunosc starea în care se află casa unde a locuit sculptorul Alexandru Plămădeală. Acest edificiu necesită restaurare capitală și este un monument de arhitectură națională în nucleul istoric al capitalei”, a menționat Ion Ștefăniță.

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a prezentat și un proiect-pilot de restaurare a turnului de apă din orașul Drochia.

„Acest turn de apă, care se află în centru orașului Drochia, este similar Turnului de Apă din Chișinău și este un monument cu statut protejat. Am elaborat o schiță de proiect împreună cu Consiliul Național al Monumentelor și ne dorim ca acest turn să fie reamenajat într-un centru cultural multifuncțional”, a remarcat Ion Ștefăniță.

În acest centru cultural multifuncțional va exista și un centru de informare turistică pentru zona de nord a Republicii Moldova. De asemenea, va fi un muzeu al orașului Drochia. Ion Ștefăniță a îndemnat cetățenii, autoritățile locale, să susțină aceste proiecte. Lucrurile în Republica Moldova pot fi schimbate dacă cetățenii se vor implica, a remarcat Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

Sursa: deschide.md

Cuvinte cheie:

Dumitru Matcovschi , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1896
Populația:
1194 locuitori

Hăsnăşenii Noi este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hăsnășenii Noi și Lazo. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Drochia și la 171 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1194 persoane. Satul Hăsnăşenii Noi a fost menționat documentar în anul 1896.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.