Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 septembrie 2018, 16:00 views 8470
Tot mai mulți copaci sănătoși din capitală sînt tăiați (Foto, Video)
05 septembrie 2018, 16:00 views 8470

Tot mai mulți copaci sănătoși din capitală sînt tăiați (Foto, Video)

În locul a doi copaci bolnavi sau uscați, autoritățile taie 20 de copaci sănătoși.

Chiar în inima capitalei, în parcul „Valea Morilor", stau doborîți la pămînt zeci de copaci, iar potrivit ecologilor, unele tulpini sînt ale unor copaci sănătoși care puteau fi păstrați.

Această opinie a fost expusă de Oleg Sclifos, președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică din Republica Moldova „Ecodava", citat de Noi.md.

„Fundația «Ecodava», de foarte mult timp, cu părere de rău, observă că, sub pretextul tăierii a doi sau trei copaci care într-adevăr sînt uscați, se taie încă 10-15 copaci sănătoși și asta o vedem pe tulpinile sănătoase depistate de voluntarii noștri în parcurile din capitală", a declarat Oleg Sclifos.

Potrivit lui, Fundația „Ecodava" a sesizat în nenumărate rînduri persoanele responsabile din cadrul Întreprinderii Municipale „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi", însă de fiecare dată funcționarii publici îi asigură că toate defrișările se încadrează în normele legale.

„Eu mă îndoiesc de faptul că ei dispun de toate actele necesare. Motive pentru a defrișa copaci se găsesc tot timpul. Ei nu realizează nici faptul că, deși sînt plantați în loc alți copaci, o alee frumoasă o vom avea doar peste 20-30 de ani. Poate doar nepoții noștri vor putea să respire aer curat. Din păcate, defrișările se fac de ani buni, au fost tăiate alei întregi de copaci din centrul capitalei și din alte sectoare ale orașului. Iar în aceste defrișări masive sînt implicați funcționari de la Primărie și de la Ministerul Mediului", a punctat Slifos.

La rîndul său, șeful-adjunct al Întreprinderii Municipale „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi", Galina Leahu, susține că teritoriul din parcul „Valea Morilor" este, de fapt, un depozit improvizat de lemne obținute în urma defrișărilor sanitare din sectorul Centru al capitalei.

„Cu regret, nu avem suprafețe unde am putea depozita acest lemn, dar vreau să vă zic că majoritatea este procurată de angajații noștri. Totodată, depun cereri și cetățenii care au nevoie de lemne de foc și, dacă le plac, le procură. Dar buștenii mari sînt de multe ori solicitați de către sculptori în lemn, pentru a realiza obiecte de decor. Din acești bușteni improvizați ei fac mese și scaune, care ulterior sînt folosite de cetățeni pentru a-și petrece timpul liber", a menționat Galina Leagu, intervievată de Noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

copac , Defrișare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
111 locuitori

Sătuc este un sat din cadrul comunei Pelinei, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 111 oameni. Satul Sătuc a fost înființat în anul 1932.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.