Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 mai 2018, 14:20 views 9570
Alegerile din Chișinău. Urmează continuarea...
22 mai 2018, 14:20 views 9570

Alegerile din Chișinău. Urmează continuarea...

Xenia Florea

Dintre cele șapte localități în care în weekendul trecut s-au desfășurat alegeri, cea mai mare atenție a fost, desigur, concentrată asupra celor două mari orașe ale țării: Chișinău și Bălți. Locuitorii orașului Bălți și-au ales primarul din primul tur de scrutin, cu un rezultat covîrşitor.

Locuitorii Chișinăului au rămas în schimb fideli ”tradiției”. Prima și ultima dată primarul general al capitalei a fost ales din primul tur de scrutin pe 23 mai 1999, cînd a cîștigat Serafim Urechean.

Cel de-al doilea tur al alegerilor anticipate ale primarului de Chișinău va avea loc peste două săptămîni, pe data de 3 iunie. Lupta finală se va da între socialistul Ion Ceban și (absolut neașteptat) liderul „Platformei DA”, Andrei Năstase, care, duminica trecută, au obţinut respectiv 40,97% și 32,12% din voturile alegătorilor, rata de participare fiind de 35,53%.

Erori de calcul ale tehnologilor Silviei Radu...?

Înainte de ziua de 20 mai, politologii și sociologii preziceau rezultate complet diferite ale primului tur de scrutin. Potrivit sondajului „Barometrul opiniei publice”, în turul doi trebuiau să acceadă candidatul PSRM, Ion Ceban, cu 30%, și candidata independentă Silvia Radu, pentru care erau gata să voteze 23% dintre alegători. Andrei Năstase se afla pe poziția a treia, cu 15%.

În sondajul Companiei Intellect Group, Silvia Radu conducea cu o marjă semnificativă de 31%, în timp ce pentru Ion Ceban erau dispuşi să voteze 22,8% dintre respondenți şi doar 18% dintre respondenți erau gata să-şi dea voturile pentru Andrei Năstase. Sondajul Centrului de Studii Sociologice o plasa, de asemenea, pe Silvia Radu cu 31,7% de voturi pe prima poziție, ea fiind urmată de Ion Ceban cu 31% și de Andrei Năstase cu 15,8%. În consecință, cel mai exact s-a dovedit a fi sondajul sociologic online realizat de proiectul votum.md. Pentru Ion Ceban, aflat pe prima poziţie, ar fi votat 43,27% dintre cei chestionați (rezultatul final în primul tur de scrutin fiind de 40,97%), liderul Platformei DA, Andrei Năstase, se afla pe poziţia a doua, cu 24,01% (32,12% în primul tur de scrutin), Silvia Radu se afla pe poziţia a treia în acest sondaj, pentru care şi-au dat voturile 18,83% dintre utilizatori (ea obţinînd respectiv 17,65% în primul tur de scrutin).

Analistul politic Corneliu Ciurea numeşte mai multe motive ale înfrîngerii candidatei independente Silvia Radu, pe care, în opinia lui, a mizat PDM, aflat la guvernare. În primul rînd, campania ei electorală nu a fost suficient de puternică și nu a urmărit obiectivul mobilizării electoratului, spre deosebire de campania electorală a principalului concurent al Silviei Radu în lupta pentru segmentul de centru-dreapta al alegătorilor, a lui Andrei Năstase. Acest lucru a devenit principala greșeală strategică a fostului primar general interimar al Chișinăului și a celor care au ajutat-o în cursa electorală.

Al doilea motiv este că sondajele făcute publice înainte de primul tur de scrutin "nu au fost foarte bine ajustate la situația din Chișinău", ceea ce, potrivit lui Corneliu Ciurea, i-a făcut să se relaxeze și nu i-a unificat pe simpatizanții Silviei Radu, căci oricum sondajele au arătat că singurul candidat independent în actuala cursă electorală garantat va ajunge în cel de-al doilea tur de scrutin.

... sau votul de protest al electoratului ”de dreapta”?

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Cuvinte cheie:

alegeri , Chisinau , primaria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1162 locuitori

Hlinaia este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Grigoriopol și la 60 km de Chișinău. Populaţia satului Hlinaia alcătuia 1162 de oameni în anul 2008. Satul Hlinaia a fost menționat documentar în secolul XVIII.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.