Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 februarie 2016, 14:47 views 8514
La Chișinău au adus omagiu celor căzuţi în războiul din Afganistan
15 februarie 2016, 14:47 views 8514

La Chișinău au adus omagiu celor căzuţi în războiul din Afganistan

La 27 de ani de la războiul din Afganistan, veterani moldoveni, oficiali şi oameni simpli au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt şi la Complexul memorial „Feciorilor Patriei - Sfântă Amintire". Cu emoţii pe faţă, veteranii şi-au amintit de camarazii care nu au reuşit să se întoarcă vii din război.

Ceremonia de comemorare a început la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Acolo, veteranii războiului din Afganistan au depus flori şi au depănat amintiri.

„Suntem bucuroşi că am venit de acolo sănătoşi, nu am rămas pe câmpul de luptă, şi ne pare rău că mulţi băieţi acolo au rămas. Noi trebuie să trăim şi să-i pomenim", spune Anatolie Buhaniuc, veteran de război.

Ulterior, în paşi de marş şi pe muzică soldăţească, veteranii s-au îndreptat spre Complexul memorial „Feciorilor Patriei - Sfântă Amintire" din sectorul Râşcani al capitalei.

Deşi au trecut 27 de ani de la războiul din Afganistan, soldaţii moldoveni nu pot uita ororile acelor timpuri. „După 27 de ani mi-a rămas în amintire frăţia de acolo, ajutorul pe care îl acordam unul altuia. Nu am fost laşi şi nu am trădat unul pe altul. Nu putem uita şi asta nu o să se uite niciodată", afirmă Gheorghe Guțan, veteran, Briceni.

Pe lângă veterani, la ceremonia de comemorare au fost prezenţi şi oficiali, care au ţinut să menţioneze că războiul sovieto-afgan este un capitol controversat în istorie.

„Au fost nişte oameni care au dat dovadă de curaj şi eroism, au fost nişte oameni care nu au pus la îndoială ordinele superiorilor şi este de fapt un exemplu pentru noi", a declarat premierul Pavel Filip.

„Cu părere de rău astăzi nu sunt alături cei 301 de ostaşi care au căzut pe câmpul de luptă, ostaşi care astăzi trebuiau să aibă 50-55 de ani", a menționat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

La final, veteranii au avut parte şi de un adevărat prânz ostăşesc. Din meniu nu a lipsit terciul soldăţesc şi tradiţionalul pahar de tărie.

La războiul din Afganistan au participat peste 13 mii de ostaşi moldoveni. Circa 300 au decedat sau au fost daţi dispăruţi, iar alţi 257 au rămas invalizi.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Afganistan , război

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
221 locuitori

Floriceni este un sat din cadrul comunei Căinarii Vechi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 203 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 221 de oameni. Satul Floriceni a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.