Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 aprilie 2014, 12:02 Istoria muzicii views 14980
Aleea memoriei ostaşilor căzuţi Capuri de pod pe Nistru va fi inaugurată pe 7 mai
30 aprilie 2014, 12:02 Istoria muzicii views 14980

Aleea memoriei ostaşilor căzuţi Capuri de pod pe Nistru va fi inaugurată pe 7 mai

Aleea memoriei ostaşilor căzuţi ai Armatei Roşii - Capuri de pod pe Nistru, se va deschide pe 7 mai, în satul Şerpeni, pe teritoriul complexului memorial din localitate, a comunicat coordonatorul mişcării sociale August, Vasili Senikovschi.

Potrivit spuselor sale, acolo vor fi instalate şapte plăci de granit, ce simbolizează principalele înmormîntări ale militarilor din Moldova.

"La baza fiecărei plăci vom instala o capsulă cu descrierea luptelor din locurile unde sînt mormintele ostaşilor. Astfel, dorim să imortalizăm istoria şi memoria despre acel război", a spus Senikovschi.

Acesta a relatat că activitatea căutătorilor este organizată astfel ca să nu fie făcută diferenţă între osemintele soldaţilor şi ofiţerilor Armatei Roşii şi celei germane, care sunt găsite în timpul căutărilor.

"Deja în anul curent am transmis Uniunii Naţionale oficiale a Germaniei osemintele a 14 militari ai Wehrmacht-ului, căzuţi pe cîmpul de luptă în raioanele Briceni, Leova şi Hînceşti. Ei, peste atîţia ani, îşi vor avea somnul de veci în pămîntul natal", a spus Senikovschi.

Echipele de căutare sunt susţinute de ambasada Rusiei în Moldova şi reprezentanţa Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

localitati , Memorial , Nistru , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1902
Populația:
5108 locuitori

Iargara este un oraş în raionul Leova, Republica Moldova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul râului Tigheci, oraşul Iargara este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 5108 locuitori. Localitatea Iargara a fost întemeiată în anul 1902, odată cu înfiinţarea staţiei de cale ferată pe traseul Basarabeasca-Prut.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.