Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 octombrie 2018, 12:30 Ministerul Justiţiei views 12700
Femeile din Pelinia au reînviat tradițiile şi au deschis un centru de artizanat (Foto)
30 octombrie 2018, 12:30 Ministerul Justiţiei views 12700

Femeile din Pelinia au reînviat tradițiile şi au deschis un centru de artizanat (Foto)

Deși majoritatea locuitorilor satului Pelinia au luat calea pribegiei acum cîţiva ani, loсalitatea rămînînd aproape pustie, mulţi dintre cei plecaţi au organizat o "şezătoare" pe Internet, prin care au încercat să pună ţara la cale. Şi se pare că le-a reuşit.

Cea care a pornit carul din loc este Valentina Chilaru, care a reuşit să reunească femeile și bărbații din sat pricepuți la meșteșuguri şi a început scrierea unei propuneri de proiect. Astfel ca, în foarte scurt timp, să obţină un grant de 25 mii de dolari oferiţi de Guvernul Elveției, prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Tot ce şi-au dorit locatarii din pelinia a fost crearea unui Centru de artizanat în sat, la care a pus umărul fiecare agonisind alte peste 3 mii de doalri.

Astfel, femeile au reînviat tradiţiile moldoveneşti. Mai exact, timp de trei luni, a fost amenajat Centrul de artizanat și dotat cu tot echipamentul necesar. Concomitent, a fost gîndit planul de activitate al Centrului și gama de produse. În luna august, Centrul de artizanat din Pelinia a fost deschis.

Situat în incinta Casei de Cultură din localitate, Centrul „Zestrea" are o suprafață de 200 de metri pătrați. Acesta a fost creat pentru a răspunde necesităților oamenilor, pentru a oferi șanse și surse de venit localnicilor deja implicați în confecționarea de covoare, haine, încălțăminte și alte accesorii tradiționale.

Astfel, lansarea brandului local „Zestrea" crează oportunități de angajare și promovează imaginea localității și a tradițiilor din nordul Moldovei, atît în țară, cît și peste hotare.

La Centru deja sînt angajate patru femei cu vîrsta între 30–45 ani care lucrează la mașinile de cusut și brodat. Restul lucrează de acasă, punînd la dispoziție comenzile primite în prealabil de la centru.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Drochia , tradiții

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1656
Populația:
3012 locuitori

Carahasani este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Carahasani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ștefan Vodă și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3012 oameni. Satul Carahasani a fost menționat documentar în anul 1656.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.