Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 aprilie 2016, 15:25 Ministerul Justiţiei views 5774
Gospodarii din satul Pelinia păstrează murături în tomberoanele pentru gunoi
02 aprilie 2016, 15:25 Ministerul Justiţiei views 5774

Gospodarii din satul Pelinia păstrează murături în tomberoanele pentru gunoi

Mai mulţi gospodari din satul Pelinia, Drochia, au găsit o destinaţie mai bună, în concepţia lor, pentru tomberoanele de gunoi pe care le-au primit gratuit.

Oamenii murează în ele varză şi roşii, păstrează grâu sau tărâţe. Gunoiul, însă, este stocat în continuare pe marginea drumurilor sau în ogrăzi, scrie gliadrochiana.info.

Acum doi ani, Agenţia Regională de Dezvoltare Nord împreună cu primarii din şapte sate din raioanele Râşcani şi Drochia, au demarat un proiect de colectare a gunoiului, ce valora peste 7 mln lei. În acest proiect a intrat şi satul Pelinia, aproape fiecare dintre cele peste 3000 de gospodării a primit câte un tomberon nou. Respectiv, trebuia de încheiat cu primăria contracte de colectare a gunoiului. Dar, spre regret, acest lucru nu s-a făcut şi fiecare se descurcă singur fără a utiliza recipientul.

— Tomberoanele au fost distribuite gratis şi menite pentru colectarea resturilor menajere, – ne spune Titu Sărăteanu, primar de Pelinia, – ele sunt folosite contrar destinaţiei. Astfel, recipientele pentru gunoi sunt utilizate pentru păstrarea alimentelor: grâu, tărâţe, murături de tot felul. Lucrul acesta este categoric interzis pentru că tomberoanele sunt fabricate din plastic reciclabil şi el este cancerigen, – a mai menţionat primarul.

Până în prezent au fost încheiate abia vreo 260 de contracte, locuitorii satului continuând să rămână pe poziţiile lor vechi: ori că e scumpă evacuarea, ori că duc singuri gunoiul. Acum, mai spune sursa, demarăm o campaniile de informare în masă a cetăţenilor. Am editat pliante, ne vom deplasa pe la fiecare gospodar şi le vom explica rostul şi rolul acestor tomberoane, – a încheiat primarul.

Dacă nici Campania de informare în masă nu va aduce rezultatele scontate, autoritatea publică locală va fi nevoită să implice şi angajaţii Inspectoratului Ecologic şi ai Inspectoratului de Poliţie pentru a demonstra, că în fiecare gospodărie se adună o anumită cantitate de resturi menajere, ce trebuiesc evacuate civilizat.

Pentru o famile taxa lunară la evacuarea gunoiului este de 20 de lei.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

Drochia , murături

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1863
Populația:
845 locuitori

Cîşla este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Cîşla este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 12 km de oraşul Teleneşti şi la 102 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 845 de oameni. Satul Cîşla a fost menționat documentar în anul 1863.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.