Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 septembrie 2015, 09:33 Concursuri, expoziţii, proiecte views 9397
La Tartaul, moldovenii au cules primii struguri (Foto)
23 septembrie 2015, 09:33 Concursuri, expoziţii, proiecte views 9397

La Tartaul, moldovenii au cules primii struguri (Foto)

Bun ii vinul ghiurghiuliu, dar, pana sa ajungi sa-l gusti, e de munca, nu gluma. Nu degeaba si-au creat oamenii sarbatori si ritualuri specifice pentru aceasta perioada din an.

E vremea strugurilor la Tartaul. Este binecunoscut faptul ca toata luna septembrie, chiar si inceputul lui octombrie pe alocuri, se dedica vitei-de-vie. De la culesul ei si pana la pregatirea vinului, in aceasta perioada gospodarii tartauleni o tin tot intr-o petrecere.

Inca de la primele ore ale diminetii, tartaulenii s-au adunat pe dealurile de vita de vie ca sa-si straga roada. La Tartaul majoritatea satenilor se ocupa cu viticultura, o traditie de familie sau o practica raspandita din tata-n fiu.

Culesul vie se transforma intr-o adevarata sarbatoare. Totul este pregatit, iar oamenii si-au luat lazile si au intrat in vie. Oamenii se ajuta intre ei, iar pentru ca vinul nou sa iasa bun gopsodarii cinstesc la final cate un paharel de cel vechi.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , struguri , recoltă , vin

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
261 locuitori

Țîra este un sat din cadrul comunei Ghindești, raionul Floreşti. Localitatea este situată la distanța de 15 km de orașul Florești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 261 de oameni. Satul Țîra este menționat documentar în anul 1437 cu denumirea Țîrvici.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.