Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 august 2018, 15:50 Domnitori şi ierarhi views 10752
La Crihana Veche a fost deschis un muzeu de istorie cu exponate în situl arheologic
15 august 2018, 15:50 Domnitori şi ierarhi views 10752

La Crihana Veche a fost deschis un muzeu de istorie cu exponate în situl arheologic

Un muzeu de istorie, arheologie şi antropologie a fost deschis în satul Crihana Veche, din raionul Cahul.

Acesta a fost amenajat într-o locuinţă veche din sat. Banii pentru renovare au fost alocaţi din bugetul local, dar şi din donaţiile oferite de localnici. Toate exponatele din muzeu au fost găsite în situl arheologic de pe teritoriul localităţii sau au fost aduse de locuitorii din sat.

"Cinci ani consecutiv pe moşia satului Crihana Veche au fost făcute cercetări arheologice, etnografice. Ne-au făcut să cunoaştem mai profund istoria localităţii", a declarat Rodica Cucereanu, primarul satului Crihana Veche.

Unul din cele mai impresionante vestigii expuse este scheletul unei femei cu mai multe deformări ale craniului.

"După naştere copilului i se aplicau pe cap diferite aparate cefalice pentru a-l deforma, pentru a îi da o altă formă. Scopul deformării craniene era de a transmite o informaţie vizuală pentru ceilalţi", a spus Angela Simalcsik, antropolog.

În una din cele trei camere ale muzeului a fost amenajată o casă mare tradiţională. Localnicii speră că acesta va deveni o atracţie turistică.

"Au depus o muncă enormă cei care l-au organizat. Pentru mine acest muzeu este o nouă treaptă a dezvoltării culturale a satului Crihana Veche. "

"Mi-a trezit aşa un dor de strămoşi, de ai mei care nu mai sînt. Locul acesta de suflet mă încălzeşte foarte mult."

"Asta este cultura noastră este o amintire a strămoşilor noştri. "

La ceremonia de deschidere a participat şi consulul României la Cahul, Ionel Novac.

"Este un lucru folositor atît localnicilor celor mai în vîrstă, dar mai ales tinerilor care trebuie să îşi cunoască istoria, trecutul pentru a avea un prezent cît mai demn şi un viitor fericit", a menționat Ionel Novac, consul al României la Cahul.

Pe dealul unde a fost făcute descoperirile, arheologii au găsit morminte vechi de peste patru mii de ani.

"Anul acesta sîntem la a cincea campanie de cercetări arheologice. Ceea ce vedem noi aici este un mormînt dublu. Morminte duble sînt destul de rare întîlnite", a spus Ion Ciobanu, arheolog.

La Crihana Veche a avut loc şi un simpozion internaţional de arheologie în aer liber. Aici au participat arheologi şi antropologi din Republica Moldova, România şi Ucraina

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

arheologie , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1459
Populația:
1884 locuitori

Hăsnăşenii Mari este un sat şi comună din raionul Drochia. Hăsnăşenii Mari este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Drochia și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1884 de oameni. Satul Hăsnăşenii Mari a fost menționat documentar în anul 1459.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.