Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 iulie 2016, 10:25 Domnitori şi ierarhi views 7745
Arheologii din Moldova dau startul unor săpături de senzație
07 iulie 2016, 10:25 Domnitori şi ierarhi views 7745

Arheologii din Moldova dau startul unor săpături de senzație

Echipa Arheologică al Institutului Patrimoniului Cultural va începe de luni, 11 iulie, săpăturile arheologice la Crihana Veche, Cahul, transmite CURENTUL.

Solicitat de reporterul nostru, directorul Centrului Arheologic, Oleg Levițki a spus că, aceste săpături vor dura în jur de o lună și se așteaptă să se descopere tumuli ai culturii de la începutul secolelor erei noastre.

„Durata săpăturilor va fi în jur de trei săptămîni, depinde de finanțare, s-ar putea să dureze şi mai mult. Din cîte știu, șeful de șantier, Ion Ciobanu, a cîștigat un grant din România și ar putea să dureze mai mult. Se vor face săpături într-o așezare antică tîrzie a culturii Cerneahov Sîntana de Mureș, sec. III – IV a erei noastre și posibil că se vor săpa doi tumuli care au fost devastați de către căutătorii de comori" – a declarat Oleg Levițki.

Contactat de reporterul CURENTUL, Ion Ciobanu, cercetător științific superior în domeniul arheologiei al Universității din Cahul și șeful de șantier, a precizat că suportul vine din partea Romîniei.

„Lucrările propriu-zise vor începe pe 11 iulie, iar pe 7 iulie vom pregăti terenul. Aceste săpături sînt finanțate de către ministerul de Externe al României, Departamentul de Relații cu Românii de Pretutindeni și ca suport în cadrul proiectului mai sînt cîteva asociații neguvernamentale, inclusiv și Primăria Crihana Veche. În total, s-au alocat 110 mii de lei. În dependență de ceea ce se va descoperi, se va evalua starea lucrurilor și se va decide dacă mai este nevoie de resurse financiare. Ne așteptăm să descoperim tumuli ai culturii Cerneahov Sîntana de Mureș" – a spus Ion Ciobanu.

Decizia de a începe săpăturile a venit ca urmare a vandalizării obiectelor descoperite de către căutătorii de comori și vînzarea acestora pe piața neagră.

Conform Wikipedia, cultura Sîntana de Mureș-Cerneahov este astfel denumită după localitățile eponime din Ardeal (Sîntana de Mureș) și Ucraina (Cerneahov, nu departe de Kiev), unde s-au găsit primele vestigii care îi sînt caracteristice. Între timp, peste o mie de alte săpături arheologice au scos la iveală artefacte ale acestei civilizații, care s-a dezvoltat între secolele al II-lea și al V-lea într-o arie largă din Europa de Est, pe un teritoriu astăzi împărțit între statele moderne Ucraina, Republica Moldova, parțial România și parțial Belorusia.

Sursa: curentul.md

Cuvinte cheie:

arheologie , Cahul

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1677
Populația:
838 locuitori

Ghelăuza este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Saca și Ghelăuza. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Strășeni și la 35 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 838 de oameni. Satul Ghelăuza a fost menționat documentar în anul 1677.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.