Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

Dezastru ecologic la Calfa Nouă

Locuitorii satului Calfa Nouă se plîng că de ani de zile respiră mirosul insuportabil, pe care îl emană două ferme, o gunoişte neautorizată şi rîul Bîc, în care s-ar scurge ape reziduale, relatează prime.md. Oamenii cer autorităţilor să intervină, însă acestea strîng neputincioase din umeri. 

Oamenii din satul Calfa Nouă spun că duhoarea persistă mai mult de 10 ani. Cel mai des izul vine dinspre rîul Bîc, care trece prin localitate. Sătenii cred că apa aduce deșeuri de la stațiile de epurare.

Murdară este şi apa din fîntînile de lîngă rîu. Un miros greu vine și de la o gunoiște neautorizată, aflată la cîteva sute de metri de sat. În aceeași zonă sînt amplasate și două ferme.

Ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, a declarat că situații asemănătoare sunt în multe localități, prin care trec rîulețe mici. Aici deșeurile ar fi aruncate în apele curgătoare. Potrivit ministrului, una din soluții ar fi construcția stațiilor de epurare. În Republica Moldova sînt aproximativ 100 de stații, iar construcția uneia costă, în funcţie de proiect, pînă la cîteva milioane de euro.

Cuvinte cheie:

Moldova , localitati , ecologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769–1774
Populația:
1213 locuitori

Popencu este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chirov, Vladimirovca, Popencu și Zăzuleni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 91 km de Chișinău. Populaţia satului Popencu alcătuia 1213 oameni în anul 2012. Satul Popencu a fost menționat documentar între anii 1769 – 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.