Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 februarie 2014, 14:37 views 21908
Tradiţiile strămoșești, valorificate la Speia, Grigoriopol
Foto: trm.md
18 februarie 2014, 14:37 views 21908

Tradiţiile strămoșești, valorificate la Speia, Grigoriopol

Au îmbrăcat şi prezentat costume tradiţionale moldoveneşti, au împletit coşuri din lozie, au tors, croşetat şi au demonstrat aptitudini gastronomice din bucătăria naţională. Vorbim despre tinerii care fac parte din Clubul „Tînărul etnograf", din satul Speia, raionul Grigoriopol, care au organizat activitatea „Casa Mare".

La şedinţa Clubului au luat parte săteni de diferite vîrste care i-au ajutat pe tineri să organizeze acest eveniment. Cei prezenţi au opinat că astfel de activități perpetuează tradițiile și datinile populare și ar trebui să aibă loc mai des.

Tinerii din Speia îşi mai propun să realizeze un album cu fotografii, în care vor fi inserate poze ale celor mai distinşi 20 de cetăţeni din satul lor. Reprezentanţii Clubului au anunţat un concurs de fotografie, intitulat „Speia – localitatea mea natală".

Aceste activităţi ale Clubului „Tînărul etnograf", sînt parte a proiectului „Participarea femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului, în dezvoltarea comunităţii", care este implementat de Centrul CONTACT în parteneriat cu Institutul Independent de Drept și Societate Civilă din Tiraspol, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

tradiții , cultura , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2052 locuitori

Ruseni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Ruseni și Slobodca. Comuna este aşezată în partea de est a raionului Edineţ pe malul rîului Ciuhur, la o distanţă de 10 km de orașul Edineţ, la o distanţă de 15 km de staţia de cale ferată Rediul Mare şi la 210 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2052 de oameni. Prima atestare documentară a satului Ruseni din ținutul Hotin datează din 2 mai 1575.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.