Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 noiembrie 2013, 16:05 views 13251
07 noiembrie 2013, 16:05 views 13251

În satul Beşghioz a fost dat în exploatare un apeduct construit din banii BERD

Foto: moldpres.md

În satul Beşghioz, raionul Ceadîr-Lunga, a fost dată în exploatare astăzi o reţea de apeduct, care va asigura integral gospodăriile din localitate cu apă. Sistemul a fost construit în cadrul unui proiect finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al administraţiei din UTA Gagauz-Yeri.

Potrivit preşedintelui raionului Ceadîr-Lunga, Serghei Buzadji, în anul 2010, Guvernul R. Moldova a încheiat acorduri cu trei donatori şi instituţii financiare europene – BERD, Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Dezvoltare, care au oferit credite şi granturi pentru realizarea proiectelor de asigurare cu apă în ţara noastră. „Ceadîr-Lunga face parte din cele şase regiuni incluse într-un proiect care se implementează în patru sate din raion – Tomai, Cazaclia, Beşghioz, Baurci şi centrul raional. La 26 august am dat în exploatare reţeaua de apeduct din Cazaclia, acum pot beneficia de apă şi locuitorii din Beşghioz, iar în scurt timp va veni rîndul şi celorlalte localităţi", a menţionat Buzadji.

Prezent la eveniment, başcanul Mihail Formuzal a subliniat că realizarea proiectului respectiv este un exemplu de acţiuni concrete şi muncă asiduă. „Din cele peste zece milioane de lei investite în construcţia apeductului din Beşghioz, mai mult de şase milioane sînt surse din granturi. Minimum pentru viitorii 50 de ani acest sat are garantată asigurarea cu apă", a relevat başcanul.

În context, reprezentantul BERD, Bill Payne, a remarcat că proiectul se realizează fără abateri şi în termenele stabilite. "Evenimentul la care asistăm în Beşghioz este un succes şi sper că oamenii de aici vor avea o viaţă mai uşoară, iar nivelul de trai se va ridica. Este a doua lansare, însă în timpul apropiat vor fi finalizate lucrările de instalare a reţelelor de apeduct şi în alte sate", a accentuat reprezentantul BERD.

Investiţiile pentru construcţia sistemelor de asigurare cu apă în raionul Ceadîr-Lunga constituie 7,5 mln de euro. Din această sumă 5 mln sînt sub formă de grant şi 2,5 mln credite.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

apa , UTA Găgăuzia , servicii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1914
Populația:
1369 locuitori

Vladimirovca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Slobozia și la 91 km de Chișinău. Populaţia satului Vladimirovca alcătuia 1369 de oameni în anul 2004. Satul Vladimirovca a fost înființat în anul 1914.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.