Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 aprilie 2016, 13:30 views 7082
Primul eco-etno centru din Găgăuzia s-a deschis în satul Avdarma
17 aprilie 2016, 13:30 views 7082

Primul eco-etno centru din Găgăuzia s-a deschis în satul Avdarma

În satul Avdarma, raionul Comrat s-a deschis primul eco-etno centru din Găgăuzia.

Proiectul este implementat de către asociația obștească INQUA-Moldova, în parteneriat cu organizațiile neguvernamentale.

Deschiderea centrului în Avdarma a fost precedată de un studiu de calitate a apei potabile în 60 de fîntîni din Găgăuzia. Pe fiecare fîntînă au fost instalate plăcuțe cu informații despre componența calitativă a apei, a explicat conducătorul organizației INQUA-Moldova, Nadejda Lașina.

În eco-centrul din Avdarma a fost prezentat traseul turistic care trece prin localitățile din Găgăuzia. În expozițiile centrului se conțin informații despre calitatea apei potabile de la Comrat pînă la satul Cișmichioi.

Primarul satului Avdarma, Ivan Casîm speră că eco-etno centrul va contribui la atragerea în regiune a unui număr mare de turiști.

"Acest centru se va ocupa de problemele apei potabile. Aceasta este o problemă foarte stringentă în Găgăuzia și Republica Moldova. De asemenea, el ne va permite să primim turiști și să le povestim despre cultura poporului găgăuz", a menționat primarul.

Șeful Complexului agroindustrial al Găgăuziei, Serghei Babii, în cadrul deschiderii centrului a subliniat că dezvoltarea turismului în Găgăuzia începe cu proiecte mici.

"În Găgăuzia există un potențial imens de turism rural, sunt locuri ortodoxe interesante, se elaborează traseul turistic vinicol. Toate aceste măsuri, în cel mai scurt timp se vor transforma în proiecte turistice mari", a spus Babii.

La ceremonia de deschidere a eco-etno centrului au participat reprezentanți ai corpului diplomatic. Reprezentantul ambasadei poloneze pe probleme economice, Ana Boiko, în discursul său a subliniat interesul în sprijinirea dezvoltării economice a Găgăuziei prin acordarea granturilor, informează portalul de știri Gagauzinfo.MD cu referire la serviciul de presă al executivului.

"Am intrat în componența Consiliului de Coordonare al donatorilor pe lîngă bașcanul Găgăuziei. Avem instrumente pentru dezvoltarea economică sub formă de granturi mici, care deja se implementează la Comrat și Chiriet-Lunga", a menționat reprezentantul ambasadei Poloniei în Republica Moldova.

Sursa: gagauzinfo.md

Cuvinte cheie:

Găgăuzia , cultura , ecologie , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2204 locuitori

Bălăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălăneşti și Găureni. Satul Bălăneşti este situat la o distanță de 15 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ungheni, la 18 km de oraşul Nisporeni şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2204 de oameni. Satul Bălănești a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.