Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 mai 2020, 17:00 views 11926
22 mai 2020, 17:00 views 11926

Satul Cioburciu la 267 de ani

Satul Cioburciu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului aniversează 267 de ani. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Slobozia și la 83 km de Chișinău.

Anul 1753 este considerat oficial drept an al fondării satului. Denumirea satului apare în actele oficiale şi ca Ciaburci, Cioburciu, Ciuburciu, Ciubruci. Cu mult timp înainte de această dată, aici se afla o aşezare omenească, iar locul acesta era cunoscut chiar înainte de era creștină. Potrivit legendei, în secolul al VI-lea î.Hr. anume pe aici şi-a trecut trupele peste Nistru regele persan Darius I. Istoricii nu au ajuns la consens, în ce priveşte data definitivă a fondării satului, toţi, însă, ţin să sublinieze localizarea geografică neobişnuită a satului ‒ loc de trecere convenabil. În plus, Nistrul formează aici un braţ ‒ Turunciuc, în care se revarsă aproximativ 60% din apa sa.

Una dintre cele mai verosimile versiuni ale fondării aşezării sună astfel: cîteva familii din satul Cioburciu, raionul Ştefan Vodă, aflat pe malul drept al rîului, au fugit peste Nistru de invadatorii turci și au fondat dublura satului pe malul stîng.

În 1859 г. satul număra 2123 de locuitori în 457 de gospodării. Cu timpul satul crește și se dezvoltă, astfel încît către anul 1896 în cele 880 de gospodării din Cioburciu își duceau traiul  4989 de locuitori. În sat a fost ridicată o biserică din piatră cu hramul Acoperămîntul Maicii Domnului,  școala de alfabetizare, 4 prăvălii. Potrivit recensămîntului din 1897 satul avea deja 5122 de locuitori.

Sătenii se ocupau de comercializarea fructelor, cultivînd în livezi mere, pere, gutui, caise, prune, cireșe, cultivau vița de vie. Deasemenea se cultiva cînepa din care se producea în cantități mari pînză.

În perioada sovietică în sat au fost organizate șase gospodării colective. În anii `60 ai secolului XX gospodăria colectivă „Lenin” devine o unitate economică prosperă, devenind una dn primele 10 gospodării colective din RSSM. În sat au fost deschise cîteva școli, 2 cluburi cu instalație cinematografică, biblioteci, Casă de deservire socială, oficiu poștal, grădinițe, magazine, Muzeu, un parc deosebit de frumos. Întregul său concept este construit pe simbolismul complex al unităţii elementelor de bază ale naturii - apă, pămînt (piatră), lumină (foc), unite de spiritul etern al artei.

Populaţia satului Cioburciu alcătuia 7900 de oameni în anul 2010.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
789 locuitori

Plopi este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexandrovca, Hîrtop, Taraclia și Plopi. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Cantemir și la 127 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 789 de oameni. Satul Plopi a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.