Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 mai 2017, 11:30 views 4538
La Ungheni a fost organizată a VI-a ediţie a Sărbătorii Fagului
29 mai 2017, 11:30 views 4538

La Ungheni a fost organizată a VI-a ediţie a Sărbătorii Fagului

Cea de-a patra ediţie a Sărbătorii Fagului a fost organizată astăzi în satul Rădenii Vechi, raionul Ungheni. Agenda evenimentului a inclus mai multe activități menite să promoveze Rezervaţia naturală "Plaiul Fagului", turismul forestier, meşteşugăritul lemnului etc., comunică MOLDPRES.

Agenda sărbătorii include Expoziția - concurs de gastronomie "Ca la Codru", Festivalul național al formațiilor folclorice "La poale de codru", concursul de desen "Codrule, codruțule", "Tîrgul Codrenilor", expoziție-vînzare de produse apicole, plante medicinale, excursii ghidate prin rezervație, plimbări cu barca pe lac ş.a. Tradiţional, la Sărbătoarea Fagului este prezentă Tabăra cioplitorilor în lemn. Mai mulţi meşteri lemnari din ţară s-au întrecut în iscusinţă, urmînd să-şi prezinte astăzi lucrările spre aprecierea publicului şi a unui juriu.

Pentru prima dată, Sărbătoarea Fagului a fost organizată în anul 2013. "Ne dorim ca această sărbătoare să devină un eveniment tradiţional şi important, justificîndu-şi scopul de promovare a modului de viaţă sănătos şi îmbunătăţire a calităţii vieţii în spaţiul rural. Totodată, am planificat să înfiinţăm şi să amenajăm traseul tematic "Drumul cioplitorilor în lemn", care sperăm să se bucure de succes în această regiune", au afirmat pentru MOLDPRES surse de la Agenţia "Moldsilva".

„Plaiul Fagului" este o arie protejată cu o suprafaţă de peste 5600 de hectare, situată în raionul Ungheni, în apropiere de satul Rădenii Vechi. Rezervaţia a fost creată ca un ecosistem de conservare şi dezvoltare a biodiversităţii, protecţie a mediului, precum şi pentru cercetări ştiinţifice. Aceasta a ajuns o platformă importantă pentru studiile în domeniu realizate de savanţii instituţiilor de profil ale Academiei de Ştiinţe şi Universităţii de Stat din R. Moldova.

„Plaiul Fagului" a fost creată prin hotărîre de Guvern, la 12 martie 1992, ca urmare a reorganizării gospodăriei silvo-cinegetice „Pădurea Rădeni". Actualmente, Rezervaţia este îngrijită de o sută de angajaţi şi face parte din mai multe proiecte naţionale şi internaţionale, susţinute de partenerii externi.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

fagul , sarbatoare , Ungheni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1468 locuitori

Micleşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Micleşti şi Steţcani. Satul este situat la o distanță de 30 km de orașul Criuleni și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1468 de oameni. Prima mențiune documentară a localității Miclești datează din anul1528.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.