Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 august 2016, 14:24 views 7227
A început culesul strugurilor!
12 august 2016, 14:24 views 7227

A început culesul strugurilor!

Sezonul strugurilor a început în ţară. Viticultorii din satul Budeşti, municipiul Chişinău, au ieşit astăzi pe podgorii pentru a culege strugurii din soiul timpuriu de masă, Arcadia, destinat, în special, exportului.

Boabele sunt cunoscute în regiune pentru aroma specifică şi conţinutul mare de zahăr. Muncitorii se laudă că sunt printre primii care culeg struguri destinaţi comercializării peste hotare.

Butucii de vie aproape că cedează sub greutatea ciorchinilor. Cei mai experimentați culeg pe zi şi câte o tonă de struguri din soiul Arcadia.

"Un soi fantastic, calitatile gustative destul de inalte, cu miros de muscat, cu culoare aurie", spus viticultorul Iulia Murea.

În timp ce strugurii de vin sunt recoltaţi mai repede şi transportaţi pentru procesare, atunci culesul soiurilor de masă necesită o grijă și o atenție sporită.

"Nu trebuie sa atingem bobul. Trebuie să-l ţinem de codiţa ca pelicula care este, asa o pelicolă de ceară care este pe bob ea trebuie sa fie păstrată. La consumator strugurele trebuie să nimerească exact cum trebuie să ajunga exact cum l-am luat de pe tufă", a spus Iulia Murea.

60 la sută din recolta de pe podgoriile viticultorului vor ajunge pe piața din Rusia, restul - în magazinele din țară. Transportarea boabelor, la fel, necesită o pregătire specială.

"Dupa cum vedeţi sunt lăzi de carton, sunt lăzi cu gabarite nu prea mari - 6 kg în ladiţă. Obligatoriu cu codiţa în sus ca sa fie comod la consumator să ia strugurul să-l pună în pungă şi s-a dus acasa"

Preţul strugurilor din soiul Arcadia este de 15 lei pentru un kilogram.

"Ce ţine de calităţile gustative noi suntem mult la un nivel mai înalt decât strugurii crescuţi în Italia, Spania. Noi trebuie să mai lucrăm cu ambalajul. Nu avem posibilitate financiară sa investim în ambalaj", susţine Iulia Murea.

Potrivit prognozelor specialiștilor Asociației viticultorilor din Moldova, recolta strugurilor de masă va fi cu până la 15 la sută mai mică faţă de cea din 2015.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

localitati , struguri , recoltă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
2020 locuitori

Palanca este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Palanca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Stefan Vodă și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2020 de oameni. Satul Palanca a fost menționat documentar în anul 1447.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.