Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 mai 2018, 14:20 views 15084
În Băcioi a fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din Moldova
25 mai 2018, 14:20 views 15084

În Băcioi a fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din Moldova

Moldova vrea să scape de povara importului de energie electrică și să treacă la cea solară, produsă acasă. Un prim pas a fost făcut prin deschiderea celui mai mare parc solar din țară. Acesta a fost construit în comuna Băcioi de către italieni și a costat peste un milion de euro.

Peste şase mii de panouri solare au fost instalate în parcul foto-voltaic care se întinde pe o suprafața de patru hectare. Acesta are o putere de un megawatt, faţă de 2,5 cât au la un loc toate celelalte 51 din toată Moldova.

"Cutiile verzi transformă energia în ceva ce noi folosim acasă. Nu văd niciun motiv pentru care Moldova nu ar folosi măcar puțin din resursele energiei naturale" a declarat Carlo Garuzzo, director companie de producere a energiei solare.

Prin acest proiect, Italia vrea să ajute țara noastră să folosească mai multă energie regenerabilă, și totodată, să ajute la păstrarea mediului înconjurător.

"Acesta este doar începutul unui proiect mare care va fi realizat în Moldova. Suntem fericiți să împărtășim experiența noastră cu voi pentru că împreună putem contribui la un mediu mai bun", a spus Valeria Biagotti, ambasadorul Italiei în Moldova.

Ideea creării acestui parc a fost lansată încă în 2015 de ministrul Economiei, Chiril Gaburici. Autoritățile își propun ca în timp Moldova să folosească sută la sută energie regenerabilă. Acest lucru ne-ar face independenți energetic.

"Cel mai mare beneficiu este faptul că pentru producerea acestei energii nu se produce și nu ard combustibil, gaze. Este o energie foarte curată. Este foarte important ca noi să avem o independență la acest capitol.Astăzi noi mai mult de 90 la sută din energie electrică o cumpărăm din afara țării", a zis Chiril Gaburici, ministrul Economiei.

Investiția în acest proiect este în totalitatea una privată.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

tehnologie , electricitate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
5014 locuitori

Tomai este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Tomai este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5014 locuitori. Satul Tomai a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.