Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 aprilie 2016, 16:45 views 9396
O grădiniţă din raionul Taraclia a fost dotată cu sistem de încălzire pe biomasă (Foto)
22 aprilie 2016, 16:45 views 9396

O grădiniţă din raionul Taraclia a fost dotată cu sistem de încălzire pe biomasă (Foto)

Primul sistem de încălzire pe biomasă în cadrul celei de-a doua etape a proiectului „Energie şi biomasă" a fost lansat astăzi în satul Ciumai, raionul Taraclia.

Centrala a fost instalată la grădiniţa din localitate, după o experienţă reuşită a şcolii profesionale din Ciumai, conectată la energie regenerabilă în 2014, în cadrul primei faze a proiectului. Centrala termică de la grădiniţă are o capacitate de 150 kW şi va încălzi o suprafaţă de circa 1200 metri pătraţi. În total, pentru dotarea celor două instituţii din satul Ciumai cu sisteme de încălzire s-au investit aproape 140 mii de euro.

„Ne bucurăm că atît şcoala, cît şi grădiniţa sînt încălzite cu energie verde şi cu siguranţă nu ne vom opri aici. Din fonduri proprii sau cu sprijinul donatorilor vom face paşi siguri spre autonomia energetică locală, vom atrage investiţii pentru noi programe de dezvoltare comunitară", a declarat Tatiana Ţurcan, primarul comunei Vinogradovca din care face parte satul Ciumai.

Grădiniţa din satul Ciumai face parte din cele peste 160 de instituţii publice din R. Moldova, conectate din fonduri europene la sisteme de încălzire pe biomasă în cadrul proiectului "Energie şi biomasă". „Sînt bucuros că raionul Taraclia este un participant activ în proiect. Sistemul de încălzire pe biomasă va oferi un mediu mai confortabil pentru copiii şi educatorii de aici, creînd oportunităţi pentru economisiri financiare şi stimularea utilizării energiei verzi produse local", a menţionat în cadrul ceremoniei de lansare Aneil Singh, reprezentantul Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova.

„Împreună am depăşit obstacole şi am realizat paşi concreţi spre dezvoltarea durabilă. Sînteţi parte a dezvoltării unui nou sector, cel al energiei din biomasă, care pe lîngă reducerea importului de energie va permite lansarea de noi afaceri, asigurînd R. Moldova un viitor energetic sigur şi curat", a subliniat în context Dafina Gercheva, reprezentant permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi coordonator-rezident ONU în ţara noastră.

Proiectul „Energie şi Biomasă", etapa a II-a, este realizat în perioada 2015-2017 şi are un buget de 9,4 milioane de euro. Finanţarea programului revine Uniunii Europene, iar de implementare se ocupă PNUD. Prima etapă a proiectului a fost implementată în anii 2011-2014, cu un buget total de 14,5 milioane de euro.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

grădiniţa , incalzire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1446
Populația:
522 locuitori

Trestieni este un sat din cadrul comunei Colicăuţi, raionul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 522 de oameni. Prima atestare documentară a satului Trestieni datează din iunie 1446. La  acea dată satul se numea Trestiana şi se afla în componenţa ţinutului Hotin. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.