Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 octombrie 2013, 12:34 views 11851
18 octombrie 2013, 12:34 views 11851

La Climăuţii de Jos pămîntul fuge de sub picioare

Foto: publika.md

Teroare la Climăuţii de Jos, în raionul Şoldăneşti. Cîteva zeci de oameni trăiesc cu spaima că locuinţele lor ar putea fi înghiţite în orice clipă de pămîntul care a luat-o la vale. În urma ploilor din ultimele zile, alunecările de teren s-au reactivat, anunță publika.md.

Situaţia este extrem de gravă în condiţiile în care atît reprezentanţii primăriei, cît şi cei de la Direcţia pentru Situaţii Excepţionale din Şoldăneşti spun că nu pot face nimic pentru a opri alunecările de teren. Astfel, oamenii sunt acum la mila naturii şi nu pot decît să se roage să nu plouă.

În total, 14 gospodăriii se află în zona de risc. Pînă acum, doar o singură familie a primit o casă în celălalt capăt al localităţii. Banii pentru procurarea imobilului provin din bugetul local.

Ceilalţi au fost sfătuiţi să aibă actele şi bagajele pregătite pentru a fi evacuaţi în orice moment. Aceştia ar urma să fie cazaţi provizoriu la grădiniţa din localitate. Autorităţile spun că nu au suficienţi bani pentru a-i asigura pe toţi cu locuinţe.

"De pe 20 septembrie, pînă ieri, în partea de sus, unde este epicentrul alunecărilor, pămîntul a înaintat aproximativ cu 10 metri. Dacă se porneşte brusc, atunci putem să ne aşteptăm la ceva mai mult", a subliniat şeful Direcţiei Situaţii Excepţionale Şoldăneşti, Valeriu Burduja.

Sursa: publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
411 locuitori

Tănătarii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ştefăneşti, Ursoaia Nouă și Tănătarii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Căușeni și la 61 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 411 oameni. Satul Tănătarii Noi a fost menționat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.