Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 septembrie 2015, 15:06 views 9308
Elevii din Trifăuţi refuză să meargă la şcoala din satul vecin
09 septembrie 2015, 15:06 views 9308

Elevii din Trifăuţi refuză să meargă la şcoala din satul vecin

Anul şcolar este în toi, însă nu toţi au parte de carte. 26 de copii de la gimnaziul din Trifăuţi, Soroca stau acasă deja a doua săptămână. Atât copiii, cât şi părinţii refuză să-şi dea odraslele la instituţia de învăţământ din localitatea vecină. În acelaşi timp autorităţile spun că acolo îi aşteaptă condiţii mult mai bune pentru studii, relatează Mesager.

Gimnaziul din satul Trifăuți, raionul Soroca a fost reorganizat în școală primară pentru că erau puțini elevi. Acum cei din clasele mari refuză să meargă la școala din satul vecin. Ei vor să înveţe în localitatea lor.

Și părinții spun că nu vor în ruptul capului sa-și dea copiii la școală în satul vecin.

În același timp administrația școlii primare afirmă că a creat condiții bune pentru copiii rămași la ciclul primar.

Pentru că gimnaziul din Vasilcău, este situat la cinci km de Trifăuți în fiecare dimineață șoferul autobuzului așteptă copii la poarta școlii, ca să-i transporte în localitatea vecina. În gimnaziul din Vasilcău, unde sunt aduși și elevi din alte sate, învață peste 200 de copii.

Cu aceeași problema se confruntă și alți 29 copii din satul Parcani.

În raionul Soroca au fost reorganizate zece instituții de învățământ. Potrivit oamenilor legii, părinții care nu-i susţin copiilor să meargă la şcoală riscă să fie cercetați penal pentru că ar îngrădi dreptul acestora la educaţie.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

elevi , scoala , studii , Moldova , sat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1761
Populația:
1851 locuitori

Molovata Nouă este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Din componenţa comunei fac parte localităţile Molovata Nouă și Roghi. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Dubăsari și la 58 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1851 de oameni. Satul Molovata Nouă a fost menționat documentar în anul 1761.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.