Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 martie 2020, 12:00 views 5418
Au reuşit să dezvolte în localităţile lor proiecte inedite. Istoria a două femei
07 martie 2020, 12:00 views 5418

Au reuşit să dezvolte în localităţile lor proiecte inedite. Istoria a două femei

Femei care inspiră prin istorii de succes. Două mame din raionul Străşeni, chiar dacă sînt în concediu de maternitate, au reuşit să dezvolte în localităţile lor proiecte inedite.

Una din ele a reuşit să obţină un grant pentru un sistem modern de irigare pentru creşterea florilor. Alta, ajută tinerii din localitatea sa să se implice în diferite proiecte. Femeile au obţinut granturi în cadrul proiectului Leader, finanţat de USAID Moldova. Astăzi, finanţatorii au mers să vadă cum au cheltuit banii.

Natalia Calmîş din satul Pănăşeşti, raionul Străşeni, creşte flori în seră de mai mulţi ani. Aceasta cultivă lalele, sulfine şi muşcate pe o suprafaţă de trei ari. Recent, femeia a obţinut un grant de 22 de mii de lei, bani cu care, ea şi-a procurat un sistem modern de udare a florilor. Dacă pînă acum, pentru acest proces avea nevoie de şase ore, acum totul se va face în doar 15 minute. "Sistemul de irigare va fi folosit din luna aprilie-mai, pentru plantele ornamentale. Vor fi agăţate sus şi la fiecare ghiveci va fi plasat cîte un fir, ca fiecare plantă să primească în mod constant apă, dar şi microelemente pentru o creştere mai frumoasă. Pînă acum mergeam cu furtunul la fiecare plantă în parte", a spus locuitoarea satului Pănăşeşti, Străşeni, Natalia Calmîş. O altă femeie, o altă istorie de succes. Dorina Cheosa din satul Zubreşti, Străşeni a reuşit să deschidă un Centru de dezvoltare pentru tineri. Primăria i-a oferit spaţiu, iar de restul s-a ocupat ea. Din grantul obţinut, în sumă de 29 de mii de lei, Dorina Cheosa a amenajat o încăpere specială, unde, de luni pînă vineri, tinerii din localitate vin şi discută idei despre proiecte. Ulterior, aceştia le pun în aplicare chiar în satul lor.

"Tinerii învaţă idei de antreprenoriat, învaţă idei de succes din localitate. În ianuarie, tinerii au venit cu ideea de a susţine bătrînii din localitate, am făcut o campanie de colectare a produselor alimentare. Au mers pe la agenţi economici, au sensibilizat diaspora, localnici şi au reuşit să strîngă trei mii de lei, din care au procurat produse", a spus locuitoarea satului Zubreşti, Străşeni, Dorina Cheosa. 

Tinerii spun că pînă acum nu aveau unde să desfăşoare activităţi de dezvoltare personală, dar şi a localităţii. Acum, aceştia profită la maxim de această oportunitate şi frecventează Centrul de două ori pe săptămînă după lecţii. Acum sînt doar două grupuri formate, pe viitor însă dacă vor mai fi doritori, atunci se va mai forma un grup. 

"De obicei, găsim o problemă în sat, ne întîlnim aici şi căutăm soluţii pentru ea, împreună cu Dorina. Recent, am reuşit să mobilizăm toţi tinerii din sat pentru a face curăţenie şi a strînge deşeurile. Acum, că vine luna ecologiei, vrem să amenajăm intrarea din sat." 

"Aici facem tot felul de activităţi civice. Cum să-i ajutăm pe tinerii cu dizabilităţi să se integreze în societate, cum promovăm un mod sănătos." 

"Ne bucură că femeile au un rol important în activităţile mici de dezvoltare. Cînd ele se implică, vedem rezultate minunate. sînt femei care inspiră speranţă pentru Moldova", a spus șefa Departamentului dezvoltare democratică, USAID Moldova,Victoria Gellis. 

USAID Moldova finanţează astfel de proiecte din 2016. Pînă acum, au fost oferite granturi pentru 32. Beneficiarii au investit banii pentru a procura echipament, utilaj agricol și non-agricol, au cumpărat materie primă pentru confecții, au instalat sisteme de generare a electricității din surse alternative. De asemenea, au amenajat spații cu destinație turistică şi spații de joacă pentru copii.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

business , femei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2089 locuitori

Oniţcani este un sat şi comună din raionul Criuleni. Oniţcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Criuleni și la 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2089 de oameni. Satul Oniţcani a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.