Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 decembrie 2013, 10:21 views 13171
13 decembrie 2013, 10:21 views 13171

Teleneşti: Biserica din Scorţeni aniversează 100 de ani



Una dintre cele mai mari biserici din Republica Moldova sărbătoreşte 100 de ani de la prima sfinţire. Chiar dacă nu se încălzeşte şi necesită reparaţie capitală, ea mai adună şi astăzi zeci de credincioşi la sărbători, relatează Mesager.

Prima biserică care aduna la slujbe mirenii din Scorţeni a fost una din lemn şi datează încă din anul 1700. Prima piatră de temelie a actualei biserici, construită în acelaşi loc, a fost pusă în 1906. Construcţia locaşului s-a terminat în 1913 şi a fost sfinţit cu hramul Minunile Arhanghelului Mihail care se sărbătoreşte şi pînă în prezent pe 19 septembrie.

Făcută în semnul crucii, biserica din Scorţeni este una dintre cele mai impunătoare locaşuri sfinte din Moldova. Clopotniţa, care se află în interiorul bisericii, este la o înălţime de 36 de metri. Clopotul principal, adus din Rusia, cîntăreşte mai mult de jumătate de tonă.

„A slujit din 1913, pînă în 1959, cînd a fost închisă de regimul totalitar. Din 59, pînă în 1988 a fost închisă, şi de atunci pînă în prezent funcţionează sfînta biserică", spune protoiereul Mihail Ili.

Ultima reparaţie capitală a bisericii din Scorţeni s-a finisat în 1992, atunci cînd a fost şi restabilită conform canoanelor originale pictura locaşului. La resfinţire au participat și rudele ctitorilor locaşului sfînt, stabilite în România după 1944.

În ultimii ani biserica a fost jefuită de două ori. Din fericire cele mai vechi şi însemnate icoane au rămas neatinse. Ca şi acum 300 de ani, biserica adună la fiecare sărbătoare credincioşii nu numai din localitate dar şi din satele vecine.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

localitati , biserica , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1479
Populația:
2783 locuitori

Moleşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Moleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2783 de oameni. Satul Moleşti a fost menționat documentar în anul 1479.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.