Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 iulie 2015, 17:00 views 9303
Seceta taie în jumătate recolta de grâu şi orz
09 iulie 2015, 17:00 views 9303

Seceta taie în jumătate recolta de grâu şi orz

În timp ce marea parte a ţării a fost lovită de arşiţă abia acum câteva zile, în nordul ţării sunt localităţi unde nu a căzut strop de ploaie de mai bine de două luni. Oamenii din aceste localităţi nu mai speră să strângă producţie agricolă şi spun că vor înregistra pierderi considerabile.

Ștefan Carcea deține peste 80 de hectare de teren agricol în satul Rădoaia, raionul Sângerei. Fermierul cultivă grâu, floarea soarelui și porumb. El spune că, în acest an, mai mult de jumătate din recoltă este compromisă.

"Dacă nu va mai ploua în următoarele zile, consecința este că pălăria o să fie foarte mică și nu o să fie nici roadă că nu e ploaia, nu lucrează nici albina. De sus parcă e un pic mai verde, în schimb jos, frunzele sunt uscate", spune agricultorul Ștefan Carcea.

Seceta a afectat în proporție de 70 la sută și plantaţiile de soia.

"Acum trebuia să fie 60-70 de centimentri, dar după ce iese, se coace vreo 80-90 de centimentri. Poate se vor forma câteva boabe. Asta înseamnă vreo 500 de kilograme la hectar, dar noi am semănat 100 de kilograme așa că consecințele sunt foarte mari"

Ţăranii sunt îngrijorați că nu vor avea cu ce să își hrănească animalele.

Potrivit datelor prezentate de Asociaţiei UniAgroProtect, seceta din acest an va tăiaîn jumătate din recolta de grâu şi orz, faţă de cea de anul trecut.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

seceta , Moldova , ploi , fermieri , recoltă , caldura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
627 locuitori

Grebleşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grebleşti și Mărtineşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Strășeni și la 42 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 627 de oameni. Satul Greblești a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.