Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 octombrie 2014, 15:01 Etnogeneza moldovenilor views 13129
Imagini de poveste, cosmar pentru agricultori FOTO
Foto: protv.md
27 octombrie 2014, 15:01 Etnogeneza moldovenilor views 13129

Imagini de poveste, cosmar pentru agricultori FOTO

Dupa ce rusii s-au razbunat pe agricultorii moldoveni prin embargo, si vremea le-a jucat festa. Zeci de hectare de livezi au inghetat noaptea trecuta la temperaturi de sub zero grade. Fermierii si-au gasit astazi dimineata merele pline de zapada pe ramurile copacilor. Depasiti de situatie, ei cer ajutor de la autoritati.

Iurie Plopa din Otaci, raionul Ocnita, nu a cules merele pana acum pentru ca nu stie unde sa le vanda. Dupa embargoul impus de rusi nu si-a mai gasit piata de desfacere.

Intentiona sa vanda cele 500 de tone de mere in Belarus, cu 2 lei si 50 de bani kilogramul. Vremea il obliga acum sa-si dea merele la suc, la un pret de 5 ori mai mic. Ii vine greu pana si sa calculeze ce pierderi va avea.

In situatia lui Iurie Plopa de la Ocnita sunt alti zeci de fermieri din nordul tarii. Aceste fotografii ne-au fost trimise de un producator din Larga, raionul Briceni. Acum agricultorii cer de la autoritati compensatii si identificarea unor solutii. Solicitat de PRO TV, viceministrul Agriculturii Vlad Loghin afirma ca ministerul cauta solutii si este in continuare in discutii cu Banca Mondiala care urmeaza sa ne ofere mai multi bani pentru compensatii. Guvernul a alocat 138 de milioane de lei pentru compensatii producatorilor de mere si prune, afectati de embargo. La randul lor, fermierii afirma ca ar mai fi nevoie de inca 50 de milioane de lei.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

fermieri , agricultura , Moldova , natura , ger

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1221 locuitori

Camenca este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brînzeni, Buteşti, Moleşti, și Camenca. Localitatea se afla la distanţa de 15 km de orașul Glodeni şi la 190 km de oraşul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1221 de oameni. Satul Camenca a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.