Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 mai 2016, 16:00 views 11317
O sărbătoare în premieră – festivalul plăcintelor şi sarmalelor
30 mai 2016, 16:00 views 11317

O sărbătoare în premieră – festivalul plăcintelor şi sarmalelor

Duminică, de Ziua Sfîntului Nicolai de Vară, la Solonceni, raionul Rezina, pe mal de Nistru, s-a desfăşurat în premieră festivalul-concurs raional al plăcintelor şi sarmalelor.

Sărbătoarea a început cu o defilare de prezentare a echipelor localităţilor care au dat curs invitaţiei de a participa la festival: Meşeni, Ignăţei, Saharna Nouă, Boşerniţa, Mateuţi, Ţareuca, Ţahnăuţi, Tarasova, echipa-gazdă din Solonceni şi, totodată, o paradă a portului popular.

Acum cîteva decenii, soloncenenii sărbătoreau hramul bisericii vechi anume de Sf. Nicolai de Vară. După cum menţiona în cuvîntul său de salut adresat participanţilor la festival şi publicului Valeriu Palii, primarul comunei, cu această ocazie gospodinele din sat se încadrau într-o adevărată competiţie de gătit cele mai alese bucate, printre care predominau diverse reţete de sarmale şi plăcinte. Cu scopul de a reanima şi populariza acea tradiţie frumoasă a şi fost organizat acest festival-concurs, la care au fost invitate toate localităţile din raion, a precizat dl primar.

În scurt timp rîndurile de mese aranjate de gazde au fost umplute de participanţii la concurs cu fel de fel de plăcinte şi sarmale, unele mai arătoase şi gustoase decît altele.

Primarul Valeriu Palii a mulţumit oaspeţilor pentru receptivitate, dorindu-le o sărbătoare plăcută şi frumoasă.

Festivalul a fost binecuvîntat şi inaugurat cu un „Hristos a Înviat" de către parohul bisericii din localitate, părintele Ioan Cuşnir.

În scena special construită de gazde s-au perindat formaţiile artistice care însoţeau echipele concursante, invocînd în cîntec tradiţiile culinare ale bucătăriei noastre naţionale, dragostea de viaţă. Iar pe toloacă s-au încins hore.

Membrii juriului au apreciat gustul bucatelor, stropite cu cîte un păhăruţ de vin ales, cît şi măestria cu care gospodinele şi-au aranjat expoziţiile. La prezentarea rezultatelor concursului, în numele juriului, primarul Valeriu Palii a remarcat, că membrilor juriului le-a fost destul de greu să stabilească ale cui plăcinte şi sarmale au fost cele mai gustoase şi îmbietoare, dar pînă la urmă s-a decis ca Premiul Mare instituit de Secţia Cultură Rezina să fie înmînat ansamblului folcloric "Floarea dorului" din comuna Solonceni. Premiul II şi Diploma respectivă instituite de Secţia Cultură au fost decernate reprezentativei Primăriei Ignăţei, iar cele pentru locul III - ansamblului folcloric „Nistrencele" (satul Boşerniţa, primăria Rezina) şi echpa de la Gimnaziul Solonceni.

Totodată, reamintim că informații exhaustive despre bucatele și băuturile tradiţionale moldoveneștiistoria și cultura vinului la moldovenitradiţii şi inovaţii în alimentaţia moldovenilorproduse pentru sănătatereţete culinarebucate de sărbătoarebucate mănăstireştibucate de postconserve de casă și secretele bucătăriei moldovenești pot fi aflate la compartimentul «BUCĂTĂRIA» a proiectului moldovenii.md.

Sursa: cuvintul.md

Cuvinte cheie:

bucataria , placinte , Festival

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
1203 locuitori

Chirianca este un sat şi comună din raionul Străşeni. Chirianca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Strășeni și la 42 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1203 oameni. Satul Chirianca a fost menționat documentar în anul 1622.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.