Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 iulie 2016, 16:50 views 8779
Sînt vii, se simte că-s de la Nistru…
11 iulie 2016, 16:50 views 8779

Sînt vii, se simte că-s de la Nistru…

Dinastia Platonilor din Mateuţi s-a învrednicit de aprecierile elogioase ale celor mai vestiţi folclorişti din ţară.

Formația folclorică ,,Comoara satului" din Mateuți, raionul Rezina, alături de alte 12 colective din Şoldăneşti, Leova, Drochia, Cantemir, Anenii Noi, Ungheni, Ialoveni, Floreşti şi Făleşti, a prezentat repertoriul artistic ce valorifică folclorul inedit tradiţional specific zonei pe care o reprezintă, la Festivalul Naţional al Dinastiilor de Familie „La izvorul Osoiencelor", organizat la baştina faimoaselor interprete - în comuna Horeşti din raionul Făleşti.

Surorile Osoianu, care constituie un ansamblu etnofolcloric familial, ne-au invitat să vizităm Muzeul satului, Casa-muzeu a familiei lor. Apoi formaţiile artistice au prezentat în scenă adevărate comori: repertoriu artistic şi port popular care reprezintă baştina folclorică a fiecăreia. Colectivul de la Mateuţi, "Comoara satului", este alcătuit din dinastia Platonilor, care deja de 17 ani sînt promotori şi păstrători ai folclorului autentic de la vatră. La moment formaţia este condusă de dna Elena Platon, îmbogăţindu-şi mereu repertoriul cu melodii culese de la păstrătorii de folclor din sat, pentru a nu se pierde moştenirea din strămoşi.

Membrii ansamblului, Elena Platon, Liuba Ursachi, Angela Ursache, Angela Țurcan, Serafima Cazac, Eufrosenia Cazac, Eugenia Barbă, Tatiana Cazac, Tatiana Ursachi, Andrei Donica, Stanislav Iurco, Angela Ciolan, Mihail Celpan, primara de Mateuţi Angela Ursachi au selectat pentru acest festival melodii din lirica populară, cîntecul epic, folclorul copiilor, folclorul instrumental, completîndu-le minunat şi cu dansul popular. Iar dna Serafima Cazac a vernisat şi o expoziție de lucrări de croșetare și broderie.

Etnomuzicologul Andrei Tamazlîcaru, membru al juriului festivalului, a remarcat autenticitatea materialului folcloric selectat de formaţia mateuţeană, punînd accentul pe originalitatea evoluării: ,,Îmi place cum se cîntă la Nistru, pe voci și cu voci puternice, cu specific moldo-ucrainean,cu cîntece strămoșești, sînt foarte deschiși și se trăiește ceia ce se cîntă, sînt vii, se simte că-s de la Nistru...", a spus dl Tamazlîcaru, unul din cei mai reputaţi folclorişti din ţară, fiind susținut de etnograful şi etnologul Tudor Colac, preşedintele juriului, care a subliniat, că toate formațiile prezente vor fi incluse în cartea care va fi editată despre istoria acestor dinastii de familie, pentru contribuția certă la propulsarea folclorului tradiţional şi identităţii naţionale.

Sursa: cuvintul.md

Cuvinte cheie:

Nistru , ansamblu , Festival

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
605 locuitori

Surchiceni este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 605 oameni. Satul Surchiceni a fost menționat documentar în anul 1852.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.