Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 august 2016, 16:30 Artele decorative views 6737
Ziua diasporei, sărbătorită la Ialoveni (Foto)
17 august 2016, 16:30 Artele decorative views 6737

Ziua diasporei, sărbătorită la Ialoveni (Foto)

Duminică la Ialoveni a avut loc o mare sărbătoare, „Ziua Diasporei". Potrivit primarului din localitate, Sergiu Armașu, această întîlnire de suflet cu băștinașii-migranți este un frumos prilej pentru administrația locală de a comunica, de a se consulta și a decide împreună asupra lucrurilor importante din oraș.

Sărbătoarea a început cu o surpriză extraordinară din partea moldovenilor din Ialoveni plecați peste hotare: inaugurarea unui teren de fitness în parcul Sfatul Țării.

Au urmat competiții sportive la trînta națională pentru trofeul „Berbecul viu" și competiția arm wrestling, organizate cu suportul reprezentanților diasporei, la care au participat tineri din orașul Ialoveni și reprezentanți ai migranților, care în luna august se reîntorc pentru vacanță la baștină.

Cu implicarea reprezentanților diasporei a fost organizată și o expoziție gastronomică, cu unele specialități ale bucătăriei țărilor, unde sînt migranți băștinași din orașul Ialoveni.

„În cadrul Zilei Diasporei a avut loc și un serviciu divin, o slujbă de sănătate și prosperitate, o rugă comună pentru dragii noștri băștinași, aflați peste hotarele țării, să fie apărați și protejați, oriunde s-ar afla. La fel, cei prezenți s-au putut delecta cu o muzică selectă", au precizat într-un comunicat reprezentanții Primăriei Ialoveni.

Ziua Diasporei a culminat cu discuții și consultări reciproce în cadrul ședinței Asociației Băștinașilor plecați din Ialoveni. Unul din subiectele discutate a fost accesarea a 20 mii dolari în proiectul MiDL „Migrație și Dezvoltare Locală" pentru a soluționa o problemă a orașului Ialoveni.

Unii dintre cei mai activi migranți au fost menționați de Primăria Ialoveni cu diplome de onoare.

Sursa: stirilocale.md

Cuvinte cheie:

Ialoveni , diaspora , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1884
Populația:
814 locuitori

Pervomaiscoe este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sergheuca și Pervomaiscoe. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Drochia și la 191 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 814 oameni. Satul Pervomaiscoe a fost menționat documentar în anul 1884.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.