Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 octombrie 2015, 09:33 views 13107
„Aurul” din livada unui gospodar din Pohrebeni (Foto)
21 octombrie 2015, 09:33 views 13107

„Aurul” din livada unui gospodar din Pohrebeni (Foto)

Într-un loc pitoresc, la marginea satului Pohrebeni, raionul Orhei, pe o suprafața de aproximativ 14 hectare, se întinde o livadă imensă de gutui. Copacii, deși mici de înălțime, sunt încărcați abundent cu fructe de nuanțe galben – verzui, cu o aromă puternică, ce umplu împrejurimile cu mireasma toamnei. Livada aparține Gospodăriei Țărănești "Cojocaru Semion" și are deja șase ani de existență.

Gutuile din livada domnului Vasile au certificate Eco, sînt de o calitate înaltă, nefiind afectate serios de dăunători sau de seceta din această vară. Fiind o cultură nepretențioasă, chiar și în absența umidității cuvenite, gutuile au dat o roadă bogată, crengile copacilor fiind arhipline cu fructe. Pentru a proteja cultura, fermierul stropește copacii cu piatră vânătă și var (zamă bordoleză), o substanță acceptată în agricultura bio, avînd un impact minim asupra mediului.

Roada de gutui în fiecare an este în creștere. Anul acesta ea este mai bogată ca în anii precedenți, unica diferență constînd în faptul că unele fructe sînt mai mici de mărime, cel mai probabil din cauza lipsei de umiditate. Anul viitor domnul Vasile preconizează că livada va ajunge la o capacitate de recoltare de 100%.

Pe lîngă livadă, tănărul antreprenor mai are îâteva loturi de pământ pe care seamană și cultivă orz, grîu sau porumb. Însă gutuile rămân a fi cultură prioritară pe care se bazează domnul Vasile. Aceste fructe deosebite, atît de benefice sănătății, dacă sînt crescute cu drag și îngrijite în modul cuvenit , pot aduce timp de cîțiva ani un profit considerabil, un exemplu elocvent în acest sens fiind și livada de la Pohrebeni.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

gutui , Orhei , copac

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2342 locuitori

Bîrnova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Bîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Bîrnova este situat pe malul drept al Nistrului la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2342 de oameni. Satul Bîrnova din ținutul Hotin, este o veche așezare rurală, menționată sub denumirea Cusearău în documentul din 20 decembrie 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.