Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 februarie 2012, 14:27 Miniatura views 7697
21 februarie 2012, 14:27 Miniatura views 7697

Surse alternative de energie la Florești

Sub presiunea crizei economice mondiale, piaţa energetică din Moldova a cunoscut o dezvoltare alertă în sensul diversificării surselor obţinerii energiei. Noi tehnologii care permit sporirea eficienţei consumului de energie şi reducerea pierderilor au fost preluate din state vest-europene precum Germania sau Polonia.

O linie de producţie de brichete din paie a fost recent deschisă la Floreşti de către antreprenorul Iurie Tanasov. Acest fapt marchează începutul utilizării pe scară largă în regiune a combustibililor din biomasă.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare in Moldova sprijina producerea energiei din surse regenerabile, în special, biomasă din deşeuri agricole.

Noi locuri de muncă sînt create în urma stabilirii unor canale de distribuție a combustibilului din biomasă, la nivel local, astfel contribuind la asigurarea de noi surse de venit și la reducerea şomajului.   
                                  
În zilele noastre încalzirea cu gaz costă foarte mult, iar oamenii optează pentru încalzire cu lemne sau cărbune. Republica Moldova este dependentă de importurile de energie, peste  95% din necesarul energetic al ţării, în mare combustibili fosili, fiind asigurat din importuri.

Recentele studii au arătat că una din cele mai sigure și ușor accesibile surse alternative de energie este biomasa, în special paiele şi alte deşeuri cerealiere. Anual, pe cîmpurile noastre rămîn 700 de mii de tone de paie, cantitate echivalentă, sub aspect energetic, cu 250 milioane metri cubi de gaze naturale sau cu circa 25 la sută din consumul anual al ţării. Eficienţa energetică în Moldova este de 2,6 ori mai joasă decît în Uniunea Europeană, ceea ce echivalează cu pierderea a cca. 600 milioane dolari  anual.

Sursa: canalregional.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
1064 locuitori

Văratic este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Văratic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ialoveni și la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1064 de oameni. Satul Văratic a fost menționat documentar în anul 1864.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.