14 septembrie 2020, 12:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 14293
Paşaportul în Principatul Moldovei (Foto)
14 septembrie 2020, 12:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 14293

Paşaportul în Principatul Moldovei (Foto)

Temeiul juridic conform căruia au fost emise pașapoartele se regăsește la articolul 434 din Regulamentul organic al Moldovei, care prevedea ca "tot boeriul sau orășanul moldovean este slobod a calatori în țări streine, pretutindeni oriunde interesurile sale cere, fără a-l putea opri ceva, afară de întîmplările hotărîte de legi". Acestea fiind introduse în vigoare la 1 ianuarie 1832 în Moldova.

Prevederile legislative prin care s-au statuat normele în conformitate cu care erau emise pașapoartele moldovenești au format conținutul art. 80, punctul VIII din Regulament: „Veniturile pașaporturilor slobozite de către Domnul pămîntenilor ce or voi să meargă piste hotar, plătind tacsie zece lei de pașaport. Aceste passporturi pecetluite cu pecetea domneasca se vor protocoli de postelnicul însuși. Supușii străini nu vor putea eși din hotarele Moldovei fără a li se revedui passporturile de către politie. ... streini vor urma a trece piste margine ca și mai înainte. Suma adunată din această tacsie la sfirsitul fieștecaruia an va trece în visteria pămîntească".

Cuvinte cheie:

pasaport , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2476 locuitori

Hiliuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Hiliuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2476 de oameni. Satul Hiliuți a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.