27 februarie 2018, 11:36 Rubrica vizitatorilor-autori views 9910
Istoria conspirativă a Europei: catarii, bogomilii și magii
27 februarie 2018, 11:36 Rubrica vizitatorilor-autori views 9910

Istoria conspirativă a Europei: catarii, bogomilii și magii

Veaceslav Matveev

Istoria, manifestată sau secretă, nu va fi deplină fără analizarea mișcării medievale a dualiștilor, catarilor și bogomililor.

Ei au influențat în mod direct formarea Ordinului Templierilor. Influențate de gnosticii maniheeni din primul mileniu al erei noastre, aceste mișcări au creat cultul secret al zeului suprem, care a determinat întreaga ezoterică medievală și dualismul gnostic.

Ideile bogomililor au ajuns și în Moldova

Aceste mișcări au crescut din secta pavlichienilor și din rămășițele păgînismului dualist european. Pavlichienii s-au manifestat în Asia Mică în sec. VII. Ei au reușit să întemeieze propriul stat, însă ulterior au fost învinși de trupele bizantine și strămutați în Balcani. Aici, în baza contactelor dintre pavlichieni și ultimii gnostici păgîni, a apărut bogomilismul sau erezia bulgărească, care, pe măsura înaintării sale spre vest, s-a soldat cu mișcarea albigenzilor și a catarilor. Primii adepți ai bogomilismului au ieșit din rîndul pavlichienilor care locuiau în împrejurimile orașului Filipopol (în prezent Plovdiv, Bulgaria).

Atmosfera socială și ideologică alimenta această erezie. Masele căutau sprijin împotriva conducătorilor și a bisericii, o alternativă traiului și dezvoltării sociale, drumului propus de vîrfurile imperiale și bisericești. Masele conduse de urmașii pavlichienilor învinși au găsit acest sprijin în bogomilism.

Dacă în Bizanț lucrurile erau, de bine, de rău, stabile, noul stat bulgar s-a ciocnit de rezistență nu doar în plan social, dar și etnic. „Feudalizarea statului bulgar era însoțită de acutizarea luptei de clasă. La începutul sec. X s-a răspîndit mișcarea eretică antifeudală numită bogomilism. Dogma bogomililor a fost puternic influențată de pavlichieni, ai căror adepți populau Filipopolul și împrejurimile lui. Bogomilii respingeau biserica oficială, demascau ferm lăcomia și lenea clerului. Ei propovăduiau nesupunerea în fața autorităților și boierilor", relata scriitorul din sec. Х Cozma. El mai scria că aceștia „îi defăimau pe bogați, îl urau pe țar, îi certau pe bătrîni, îi mustrau pe boieri", îi numeau „scîrboși în fața lui Dumnezeu" pe cei care îi slujeau regelui și îi îndemnau pe cei asupriți să nu muncească pentru stăpînii lor.

În Bulgaria s-a format o dualitate spirituală. Dar în curînd biserica și autoritățile au început ofensiva asupra ereticilor. S-a întîmplat în sec. XIV, pe timpul țarului bulgar Ioan-Alexandru. Toate aceste evenimente nu puteau să nu influențeze Moldova și Valahia, întreaga regiune Carpato - Dunăreană, iar mai tîrziu au cuprins țările europene, au ajuns în Lombardia, Cehia, Dalmația, Provence etc. Apropo, din mărturiile lui Nestor și din „Poveștile anilor trecuți", în acea perioadă, în Moldova multe acte erau scrise în slavonă, și anume în bulgară, aceasta fiind limba slavilor de pe Dunăre care au locuit cîndva în regiunile sudice ale Moldovei de azi. O regiune – o tradiție. Pe aceste locuri, întotdeauna au trăit mulți slavi. Istoricii susțin că primele cnezate ale vlahilor erau conduse de cnejii slavi. S-a păstrat numele unora dintre ei – Sineslav și Liutovoi. Aceste nume slave sînt citate și de sursele românești.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Veaceslav Matveev , istoria , Europa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1517
Populația:
2729 locuitori

Cosăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cosăuţi și Iorjniţa. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Soroca și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2729 de oameni. Satul Cosăuți a fost menționat documentar în anul 1517.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.