24 august 2018, 12:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 47201
Coloana de tancuri „Pentru Moldova Sovietică“
24 august 2018, 12:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 47201

Coloana de tancuri „Pentru Moldova Sovietică“

Pe data de 2 noiembrie o delegație a reprezentanților oamenilor muncii din Moldova a transmis Armatei Roșii coloana de tancuri „Pentru Moldova Sovietică", fabricate din fondurile adunate de moldoveni.

Localitatea Anenii Noi. O zi rece de toamnă. Mașinile cu care am venit se opresc la marginea unei pădurici. Împrejur nimic deosebit. Copaci bătrîni ca în orice pădure. După cîțiva pași ne oprește patrula.

Tot atunci în întîmpinarea noastră iese un grup de soldați. Au urmat prezentările. Tovarășul general-maior Voloh îl prezintă delegației moldovenești pe maiorul Denisov, comandantul unității de tancuri, care urmează să primească tancurile, fabricate din banii moldovenilor.

Un drum scurt parcurs în fața a două rînduri de tanchiști cu comandantul lor. Unul lîngă altul stau tancurile. Pe fiecare tanc este inscripția: „Pentru Moldova Sovietică". Aceasta este coloana noastră.

În fața fiecărui tanc stau cîte 4 tanchiști în combinezoane albastre, cu căști negre pe cap. Acestea sînt echipajele, care va conduce tancurile noastre în iureșul luptelor.

Maiorul Denisov deschide mitingul. Prima cuvîntare o ține tovarășul Brovco.

„Tanchiști! – spune tovarășul Brovco - moldovenii cred în noi. Îndreptați aceste tancuri în luptă. Distrugeți cu aceste tancuri moldovenești bandiții fasciști. Conduceți aceste tanuri pînă la granițele Moldovei Sovietice și eliberați dragul nostru pămînt!"

Din partea tanchiștilor ține cuvîntare locotenentul superior Șimco. Cuvintele lui sună ca un jurămînt. Fața bronzată, ochii strălucitori și figura atletică a tanchistului confirmă cuvintele sale. El vorbește succint: „Noi ne dăm cuvîntul - spune Șimco - că vom lupta pe aceste tancuri ale moldovenilor astfel încît să apropiem ziua eliberării Moldovei. Fasciștii vor plătit pentru crimele comise în Moldova".

După cuvîntarea locotenentului superior Șimco, tovarășul Brovco înmînează fiecărui echipaj cartea individuală a tancului. Unul după altul se apropie locotenenții: Pavluhin, Șișchin, Șimco, Rozental, Buiacov, Bogatîriov și alți comandanți ai tancurilor. Ei primesc cartea tancului. Tovarășul Brovco dă mîna cu fiecare, dorindu-le noroc în luptă.

Iată că se apropie de masa Prezidiului locotenentul Gutis, originar din Călărași. Tovarășul Brovco i se adresează în limba moldovenească. Tovarășul Gutis este oarecum emoționat. El ,basarabeanul, își dă cuvîntul că va lupta pe tancul, primit de la muncitorii moldoveni, astfel încît naziștii să nu mai aibă nici un chef să mai calce pe pămîntul Moldovei Sovietice.

Cărțile tancurilor sînt împărțite. Urmează comanda scurtă a comandantul Denisov, tancurile încep să se deplaseze. Păm]ntul se zguduie ca la cutremur. Mașinile puternice din oțel trec în coloană una după alta. Tancul avangardă se oprește în fața unui copac bătrîn. La semnalul dat de maiorul Denisov, trosnește puternic copacul dat jos cu tot cu rădăcină, căzînd sub greutatea tancului din oțel. Nu va trece mult timp pînă ce sub tancurile moldovenești se vor pomeni nu copacii, ci bandiții lui Hitler și Antonescu.

După transmiterea tancurilor a avut loc un concert. Artiștii Ansamblului „Doina", au interpretat în fața echipajelor de tancuri cîntece moldovenești și au dansat „Moldoveneasca". Seara tîrziu delegația Partidului și Guvernului, artiștii Ansamblului „Doina" și alții și-au luat rămas bun de la noii lor prieteni, tanchiștii maiorului Denisov.

La revedere, tovarăși, pînă la reîntîlnirea în Moldova Sovietică!

Constantinov

Ziarul "Moldova Socialistă"

Cuvinte cheie:

URSS , tanc , război

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1020 locuitori

Bulboaca este un sat şi comună din raionul Briceni. Bulboaca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Comuna Bulboaca este situată la o distanță de 9 km de oraşul Briceni, la 14 km de staţia de cale ferată Văscăuţi (Ucraina) şi la 239 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1020 de oameni. În documentele timpului satul Bulboaca din ţinutul Hotin este atestat în aprilie 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.