Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
02 martie 2024, 12:30 Meşteşuguri populare views 34045
Eugenia Moldovanu  –  meșterul care ascultă muzica spicului de grîu și a secării
02 martie 2024, 12:30 Meşteşuguri populare views 34045

Eugenia Moldovanu – meșterul care ascultă muzica spicului de grîu și a secării

Dintre mulții meșteri, împletitori în paie pe care i-au avut satele noastre, astăzi a rămas unul, cel mai bun – doamna Eugenia Moldovanu. O doamnă care știe să asculte muzica grâului și respectă obiceiurile îndeletnicirii din străbuni.

„După cum spunea bunica, paiele trebuie colectate dimineața înainte ca lacrimile îngerilor să se usuce, adică roua" precizează meșterița. Eugenia Moldovanu a salvat de la pierzanie mai multe obiecte de patrimoniu, restabilind, totodată, rostul paiului în viața modernă.

Figurinele diverse pe care le creează doamna Moldovanu: fie păpușile, clopoțeii, pălăriile sau îngerașii din paie, rețin atenția oricui își aruncă privirea asupra lor, iar adesea privitorii respectivi devin și cumpărători fideli.

Pentru a cunoaște mai multe despre arta împletitului în paie de la meșterița de la Glodeni, vă îndemnăm să vizionați emisiunea „TezAur cu Eugenia Moldovanu".

Date de contact:

s. Ustia, r-nul Glodeni

Telefon mobil : +373 69 485 238

Cuvinte cheie:

meșter

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1763
Populația:
611 locuitori

Mîrzaci este un sat din cadrul comunei Mîrzeşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 611 oameni. Satul Mîrzaci a fost menționat documentar în anul 1763.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.