Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
12 decembrie 2015, 10:15 Meşteşuguri populare views 8250
A doua ediţie a Tîrgului Naţional al Covorului va avea loc la Chișinău
12 decembrie 2015, 10:15 Meşteşuguri populare views 8250

A doua ediţie a Tîrgului Naţional al Covorului va avea loc la Chișinău

Circa 30 de meşteri populari ţesători vor expune în jur de 150 de piese de unicat din colecţiile personale la cea de-a doua ediţie a Tîrgului Naţional al Covorului sub genericul „Covorul dorului", care se va desfăşura la Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo", informează MOLDPRES.

Ministrul în exerciţiu al Culturii, Monica Babuc, a menţionat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că manifestarea este iniţiată în contextul elaborării dosarului de candidat „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor" pentru a fi inclus în Lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

„Obiectivul manifestării este de a promova ţesutul covoarelor şi ale altor textile de lînă şi de a contribui la promovarea covoarelor basarabene pe plan naţional şi internaţional", a spus Monica Babuc.

Oficialul a precizat că ediţia din acest an va conţine mai multe compartimente: Covorul Tradiţie – o expoziţie de scoarţe din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie Naturală; Covorul Continuitate (o expoziţie cu vînzare a covoarelor realizate de meşteriţele Centrului „Artă Rustică" din Clişova Nouă, Orhei); Covorul Neţesut, care va include covoare din colecţia Muzeului „Casa părintească" din satul Palanca, raionul Călăraşi; Covorul Contemporaneitate - expoziţie cu vînzare a covoarelor produse de către SA „Covoare Ungheni".

Ministrul în exerciţiu al Culturii a mai afirmat că în acest an la compartimentul Covorul Prieten vor fi expuse covoare de patrimoniu, precum şi din colecţii private, realizate de comunitatea găgăuză, iar Covorul Oaspete va constitui expoziţia de covoare turceşti. Evenimentul va culmina cu asamblarea unui puzzle covor, confecţionat de către vizitatori.

Bugetul celei de-a doua ediţii a Tîrgului Naţional al Covorului este de 150 mii lei.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii în parteneriat cu Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului şi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Invitat de onoare al Tîrgului este Ambasada Turciei în R. Moldova.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

tirg , covoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
2652 locuitori

Hîrjău (Erjovo) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. În componența comunei intră satele Sărăței, Hîrjău și Mihailovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 103 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 2652 de oameni. Satul Hîrjău a fost menționat documentar în anul 1765.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.