Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
05 decembrie 2015, 12:00 Meşteşuguri populare views 8998
Tîrgul Național al Covorului din Chișinău
05 decembrie 2015, 12:00 Meşteşuguri populare views 8998

Tîrgul Național al Covorului din Chișinău

Cea de-a doua ediţie a Târgului Naţional al Covorului sub genericul „Covorul Dorului" va avea loc la 12 decembrie 2015, între orele 11.00-17.00, la Moldexpo.

Evenimentul este organizat în contextul elaborării dosarului de candidat „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor" pentru înaintare în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii de către Republica Moldova.

Obiectivul evenimentului este de a promova ţesutul covoarelor şi ale altor textile din lână şi de a contribui la promovarea covoarelor basarabene pe plan naţional şi internaţional.

Târgul Naţional al Covorului va conţine mai multe compartimente:

Covorul Tradiţie – expoziţie de scoarţe basarabene din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei;

Covorul Continuitate – expoziţie cu vânzare a covoarelor realizate de meşteriţele Centrului „Artă rustică", care folosesc modelele de scoarţe vechi din patrimoniul ţării pentru a asigura continuitate tradiţiei ţesutului;

Covorul „Nețesut" – covoare de patrimoniu din zona Călărașului păstrate cu multă grijă în colecția muzeului privat „Casa părintească" din satul Palanca. Farmecul expoziției este „covorul în bumbi", revitalizat prin eforturile meșteriței Tatiana Popa și țesut în prezent doar în acest sat;

Covorul Contemporaneitate – expoziţie cu vânzare a covoarelor produse de către SA Covoare Ungheni - seria bazată pe cromaticul şi stilistica covorului tradiţional;

Covorul Prieten – covoare de patrimoniu, dar și din colecții private, realizate de comunitatea găgăuză, care reflectă specificul covorului tradiţional găgăuz;

Covorul Oaspete - invităm de fiecare dată la Târg o ţară prietenă, care îşi va demonstra tradiţiile şi arta ţesutului naţional. De această dată, Covorul oaspete va fi prezentat de Ambasada Turciei în Republica Moldova - ţara cu tradiţii milenare în arta țesutului. Expoziția este cu vânzare și include piese originale aduse din Turcia cu acest prilej.

Covorul sentimental - este covorul pe care îl pot aduce doritorii, care au unul acasă și este legat de o istorie frumoasă de familie sau este moștenit de la strămoși.

Gala Portului Popular de iarnă este în acest an la cea de-a treia ediție și va fi parte componentă a Târgului Naţional al Covorului.

Publicul va cunoaște piesele de port confecționate din diferite țesături din pânză și din lână, Gala evidențiind particularitățile şi frumusețea portului nostru popular de iarnă.

Pe întreaga durată a evenimentului vor evolua artişti profesionişti, colective folclorice și ateliere de creație.

Reamintim că informații exhaustive despre Alesul covoarelor; Ţesutul popular decorativ; Broderii; Croşetare; Împletitul din salcie; Împletitul din paie; Împletitul din pănuşi de porumb; Împletitul din papură; Prelucrarea artistică a lemnului; Prelucrarea artistică a pietrei; Ceramica populară; Prelucrarea artistică a pielii şi a blănurilor; Prelucrarea artistică a metalelor pot fi vizualizate la compartimentul «CULTURA» - Мeşteşuguri populare al proiectului moldovenii.md.

 

Sursa: ziarulnational.md

Cuvinte cheie:

covoare , tirg , Moldexpo

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
1199 locuitori

Dereneu este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Dereneu, Bularda și Duma. Satul Dereneu este situat la o distanţă de 28 km de oraşul Călăraşi şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1 199 de oameni. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.