Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
22 iulie 2015, 16:48 Meşteşuguri populare views 11585
Tradiţiile de secole, brodate pe pînză în atelierul unui meşter popular din Edineţ
22 iulie 2015, 16:48 Meşteşuguri populare views 11585

Tradiţiile de secole, brodate pe pînză în atelierul unui meşter popular din Edineţ

Tradiţiile de secole sînt brodate pe pânză în atelierul unui meşter popular din raionul Edineţ. Valentina Guţu este o femeie cu mîini de aur care depune suflet, deja de 20 de ani, pentru confecţionarea unor costume naţionale deosebite. Lucrările se bucură de popularitate şi în rîndul interpreţilor moldoveni.

Valentina Guţu a moştenit pasiunea pentru arta populară încă de la străbunica sa, care i-a lăsat în dar şi stative de ţesut, vechi de 150 de ani.

"La aceste stative se poate de ţesutcovor, catrinţe, pînze, ii, prosoape, feţe de masă, absolut tot se poate de ţesut în aşa stative", povestește meșterița.

La început, femeia a confecţionat costume naţionale pentru păpuşi. După zeci de ani, ea încă şi mai rezervă timp pentru această activitate.

"Aici sunt şimuzicanţi şi zestreao joacă şi soacra şi socrul, mirii, nuntaşii cu copilaşi în braţe, aşa cum pe timpuri veneau toţi, bătrîni şi tineri", spune Valentina Guțu.

Meşterul popular a reuşit să-şi transforme pasiunea într-o afacere.

"Nu fiecare îşi permite să-şi cumpere un costum pentru că e scump, dar dacă pleacă cineva peste hotare şi vrea să arate cultra neamului nostru e de ajuns să cumpere o pereche si aici este arătat în intregime costumul bărbătesc şi femeiesc", a menționat meșterul popular.

Valentina Guţu spune că realizează cu suflet şi dăruire fiecare piesă vestimentară.

"Confecţionez costumul în întregime. Începînd de la brîu, catrinţă, ie, jupă, cornuleţe, marame. Pentru bărbaţi, acelaşi plus căciuli. O ie pot să o confecţionez într-o săptămъnă jumătate, două dacă e unornament simplu şi aproape o lună jumătate dacă e un ornament mai încărcat, mai bogat", a precizat meșterul popular, Valentina Guțu.

Femeia şi-a expus lucrările în cadrul mai multor festivaluri şi a devenit cunoscută pentru interpreţi şi iubitorii de folclor.

"Am vazut-o. Nu am putut să-mi iau ochii de la ea. Am zis că a mea trebuie să fie. Din momentul în care am aflat că aşa o doamnă cu mъini de aur există, am zis că trebuie să contiтuăm colaborarea noastră şi să înceapă colecţia mea creată de doamna Valentina cu această ie", a declarat interpreta Doinița Gherman.

Reamintim, că informaţii video și foto despre meşteşuguri populare precum: Prelucrarea artistică a lemnului; Prelucrarea artistică a pietrei; Ceramica populară; Prelucrarea artistică a pielii şi a blănurilor; Prelucrarea artistică a metalelor; Ţesutul popular decorative; Alesul covoarelor; Broderii; Croşetare; Împletitul din salcie; Împletitul din paie; Împletitul din pănuşi de porumb; Împletitul din papură, costumul popular moldovenesc, puteţi găsi la compartimentul Cultura al proiectului moldovenii.md.

Totodată, Vă reamintim că Internet magazinul shop.moldovenii.md oferă posibilitatea de a procura produse tradiţionale moldoveneşti lucrate manual de meşterii noştri populari. Meşteşugari iscusiţi specializaţi în prelucrarea artistică a lemnului, a metalului, dar şi cea din piei şi blănuri, împletitul în lozie, pănuşi, alesul covoarelor, ceramică, împletituri sau costume tradiţionale brodate, ţesute, împletite, cusute manual vă oferă cele mai inedite şi spectaculoase obiecte de arta în stil popular moldovenesc.

În plus, site-ul www.moldovenii.md vă oferă date referitor la istoria meşteşugurilor naţionale, precum şi detalii despre tradiţiile şi obiceiurile moldovenilor, care vă pot ajuta să organizaţi sărbători în stil tradiţional moldovenesc, să oferiţi cadouri inedite celor apropiaţi şi oaspeţilor.

Fiecare produs care nu se află în stoc poate fi comandat și livrat în termeni rezonabili. La următorul număr de telefon veți beneficia de consultanță, face comandă precum și să primiți răspunsuri exacte referitor la prețuri și ziua livrării: 079947259.

De asemenea, pe lîngă comanda prin telefon există și posibilitatea de procurare a marfurilor online care prevede înregistrarea pe site. Cumpărăturile pot fi achitate cu bani cash ‒ la livrare, sau prin transfer, ori cu cardul bancar.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
1466 locuitori

Vulpești este un sat din cadrul comunei Mănoilești, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ungheni și la 113 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1466 de oameni. Satul Vulpești a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.