Mergi spre compartimentul: Artele plastice
06 aprilie 2013, 13:26 Icoana views 55396
06 aprilie 2013, 13:26 Icoana views 55396

O icoană moldovenească a început să plîngă cu mir la Tașkent


Foto: synews.ru

Icoana Maicii Domnului de la Socola, adusă din Moldova (România) la Tașkent a început să plîngă cu mir. Acest lucru a fost relatat de RIA "Novosti".

Icoana se află la Expoziția Ortodoxă Internațională "De la viață virtuoasă la bunăstare și prosperitate", în capitala Uzbekistanului. În afară de aceasta aici sînt expuse circa 30 de piese, aduse la Tașkent din Rusia, Belarus, Grecia, Republica Moldova și Ucraina.

În ziua de 1 februarie 1854, Icoana Maicii Domnului de pe catapeteasma bisericii mănăstirii  Socola a început să plîngă, la sfîrșitul Sfintei Liturghii. Primul care a observat a fost paracliserul, apoi ieromonahul Isaia, care l-a înștiințat pe episcopul Filaret Scriban, rectorul seminarului de la Socola. 

 Cu toții au verificat minunea cu grijă, ca nu cumva să fie vorba doar de stropirea cu agheazmă de Sfîntul Trifon, slujită în acea zi. Pînă la vecernia de seară ei au închis biserica, după ce șterseseră icoana de… lacrimi.

Seara, minunea s-a confirmat pe deplin: Maica Domnului din Icoană plîngea; se puteau observa lacrimile, cum se formează și cum șiroiesc pînă la marginea Icoanei. Cei prezenți s-au umplut de uimire. Icoana a plîns aproape zilnic, pînă în luna aprilie a aceluiași an. Mulți creștini aflînd despre această minune au venit să se închinela Icoana Maicii Domnului.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1155 locuitori

Solonceni este un sat şi comună din raionul Rezina, situat pe malul drept al Nistrului. Din componenţa comunei fac parte localităţile Solonceni și Tarasova. Satul Solonceni se află la o distanță de 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 1155 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.