Mergi spre compartimentul: Artele plastice
15 martie 2020, 13:30 Artele plastice views 5411
La Sankt-Petersburg a fost deschisă o expoziție a pictorului moldovean Mihail Țăruș (Foto)
15 martie 2020, 13:30 Artele plastice views 5411

La Sankt-Petersburg a fost deschisă o expoziție a pictorului moldovean Mihail Țăruș (Foto)

La Sankt-Petersburg a fost a fost vernisată expoziția de pictură a unor dintre cei mai străluciți reprezentanți ai școlii lui Vladimir Sterligov (ucenicul lui Kazimir Malevici) - a artistului moldovean Mihail Țăruș și pictoriței ruse Larisa Astrain, relatează Noi.md.

Vladimir Sterligov a formulat un nou principiu al percepției plastice a lumii pe baza schemei cupolei. Noul sistem a permis să transmită în pictură o altă percepere a spațiului: curbura sa, multidimensionalitatea, posibilitatea coexistenței a mai multor universuri și antilumi.

Lucrările artiștilor Mihail Țăruș și Larisa Astrain prezentate la Galeria Artefice de la Sankt Petersburg acoperă mai multe perioade din creația lor.

Mihail Țăruș se apropie de rezolvarea problemelor plastice conceptual. Pictorul abordează pictura drept un început fără conținut, bazîndu-se pe principiul sistemului cupolă a lui Vladimir Sterligov în care curba este un element constructiv și tradițiile avangardei rusești din anii 20.

Artistul nu se rezumă doar de interpretarea în transmiterea lumii din jurul nostru, el este interesat de însușirea și depășirea principiilor plastice și argumentarea diferitelor abordări în înțelegerea artei. Argumentul său de bază este prezența în lucrări a unui element temporar care reflectă calea de căutare a noilor forme de exprimare în pictură.

În lucrările sale Larisa Astrain încearcă să lege organic începutul natural cu problema plastică pe tema culorii și formei. Culoarea, ca o trăsătură specifică, devine una dintre caracteristicile de bază ale lucrărilor Larisei Astrain, totodată pînza devine nu numai o improvizare de culoare sau formă, ci o posibilitate de a transmite lumea din jurul nostru prin intermediul unor mijloace de pictură. Lumea ei oferă energii ușoare și liniștite în calitate de un subiect de contemplare.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Sankt-Petersburg , pictor , expoziție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1519
Populația:
650 locuitori

Luceşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Luceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cahul și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 650 de oameni. Satul Lucești a fost menționat documentar în anul 1519.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.