Mergi spre compartimentul: Arhitectura
10 ianuarie 2020, 16:00 Arhitectura views 4659
Popovici, despre situația monumentelor istorice din Moldova: Indiferența este o problemă
10 ianuarie 2020, 16:00 Arhitectura views 4659

Popovici, despre situația monumentelor istorice din Moldova: Indiferența este o problemă

Sînt mai multe probleme ce țin de restabilirea monumentelor istorice în R.Moldova, unele de ordin legislativ, dar sînt și foarte multe probleme ce țin de indiferența autorităților locale.

Declarația aparține ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici. Potrivit lui, și persoanele cu funcții de răspundere din domeniul culturii poartă vina pentru situația monumentelor din țara noastră.

"Lucrul acesta l-am constatat în timpul unei vizite la Ivancea: m-a mirat faptul că timp de 10 ani practic nu s-a întreprins nimic pentru a sensibiliza opinia publică asupra problemei care există, pentru că ceea ce s-a făcut cu conacul de la Ivancea, practic, este o crimă asupra monumentului istoric.Acum trebuie să restabilim monumentul pînă la nivelul în care se afla cînd a fost încheiat contractul cu acest agent economic.

Pentru noi este foarte important ca să introducem aceste perle ale arhitecturii autohtone în circuitul turistic din țara noastră. Noi vom întreprinde cîteva măsuri: în primul rînd vom asigura conlucrarea autorităților locale și structurilor internaționale care pot să ne ajute la reabilitarea acestui monument", a declarat Popovici.

Ministrul a mai anunțat că va fi inițiat și un studiu de evaluare a stării în care se află cele 80 de conace din țara noastră, precum și a bisericilor din lemn.

Potrivit unor date, din cauza indiferenței autorităților au dispărut în ultimele decenii peste 27 de astfel de biserici, afirmă ministrul.

"Se cere modificarea actelor normative privind crearea fondului patrimoniului național, un subiect care se discută de foarte mult timp și bani pentru acest fond pot fi identificați, inclusiv din resursele Ministerului", a conchis Popovici.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
199 locuitori

Ruslanovca este un sat din cadrul comunei Vasilcău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 199 de oameni. Satul Ruslanovca a fost înființat în anul 1965.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.