Mergi spre compartimentul: Arhitectura
04 februarie 2018, 12:30 Arhitectura views 19891
Conacul boierului Ștefan Gonat din satul Zberoaia se află într-o stare de degradare
04 februarie 2018, 12:30 Arhitectura views 19891

Conacul boierului Ștefan Gonat din satul Zberoaia se află într-o stare de degradare

Conacul boierului Ștefan Gonat ridicat în secolul 19 în satul Zberoaia, raionul Nisporeni, se află într-o stare de degradare şi are nevoie urgent de reparaţii.

"Este un ansamblu din patru cladiri. Este conacul, in spatele conacului este foisorul cucoanei. Si mai sunt doua cladiri auxiliare care se presupune ca una era a slujilor, iar alta era grajd", a spus primarul satului Zberoaia, Nisporeni, Dinu Guţuţui.

Construcția conacului a durat în jur de 20 de ani şi toate materialele au fost aduse din Franța.

"Si ca dovada sunt olanele pe care dupa cum vedeti scrie Marseille."

Stăpânul conacului, Ștefan Gonat, a fost un savant al acelor timpuri, dar și un mare specialist în domeniul vinificației. În cramele acestuia se păstrau cele mai bune vinuri din țară. Potrivit unei legende pe care se bazează sătenii, beciul este parte componentă a unui tunel care duce până în România. Acum, subsolul este avariat şi se poate prăbuși în orice moment.

"Ia uitativa ce face apa. Apa a inceput sa-si faca loc si beaciul cedeaza si el."

Monumentul se degradează şi din cauza nepăsării oamenilor.

"Multi fac aicea frigarui, nu isi aduc lemne de acasa, dar rup din aceasta bogatie care este conacul si il pun pe foc", a spus primarul satului Zberoaia, Nisporeni, Dinu Guţuţui.

"Traiesc alaturi. Iata aceea este casa mea, traiesc aicea de copil. Cind eram mai micut ne jucam pe aici. Peurma era bolinita, si s-o inchis totul."

Din păcate, în bugetul local nu sunt bani pentru restaurarea conacului. Localnicii din Zberoaia speră ca autorităţile de peste Prut să fie interesate să salveze monumentul, întrucât Ştefan Gonat a fost membru de onoare al Academiei Române.

"Numai documentaţia de proiect costa mai bine de jumătate de milion. Sa ne facem inchipuire cit ar costa reabilitarea conacului."

În Moldova sunt în jur de 60 de conace boierești, iar 80 la sută dintre acestea sunt în proces de degradare.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

conac , Arhitectura , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1890
Populația:
745 locuitori

Etulia Nouă este un sat din cadrul comunei Etulia, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 118 km de municipiul Comrat și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 745 de oameni. Satul Etulia Nouă a fost menționat documentar în anul 1890.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.