Mergi spre compartimentul: Literatura
19 februarie 2018, 11:42 Literatura views 11174
Cercetătorul Sergius Ciocanu a lansat o carte despre dezvoltarea oraşului Chişinău
19 februarie 2018, 11:42 Literatura views 11174

Cercetătorul Sergius Ciocanu a lansat o carte despre dezvoltarea oraşului Chişinău

O carte intitulată „Orașul Chișinău: începuturi, dezvoltare urbană, biserici (secolele XV-XIX)" a cercetătorului Sergius Ciocanu, doctor în arhitectură a fost lansată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Volumul cuprinde 280 de pagini în care autorul se referă la istoria oraşului Chişinău de la începuturi, de la transformarea lui dintr-o localitate rurală în una urbană, bisericile medievale ale urbei, de la primele atestări documentare ale acesteia şi pînă la dezvoltarea oraşului în sec. XIX.

Prezent la eveniment, profesorul universitar Gheorghe Postică, şeful cabinetului ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării a menţionat că Sergius Ciocanu era preocupat de istoria oraşului încă de pe cînd activa în calitate de şef al Direcţiei Patrimoniului Cultural la ministerul de resort.

La rîndul său, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Petru Vicol a menţionat că cercetările lui Sergius Ciocanu sînt destul de profunde, mai cu seamă în ceea ce priveşte partea veche a oraşului. În context, academicianul Andrei Eşanu a subliniat că volumul în cauză este o lucrare deosebit de serioasă, bine documentată şi constituie un pas important în studierea istoriei Chişinăului.

Sergius Ciocanu a absolvit în 1994 Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a Universităţii Tehnice a Moldovei (UTM). În 2000 îşi susţine teza de doctor în arhitectură la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu" din Bucureşti. În 1995-1999 şi din 2017 este lector la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a UTM. În 2010-2017 a fost şeful Direcţiei Patrimoniu Cultural a Ministerului Culturii. Este autor a peste 50 de publicaţii ştiinţifice în domeniul istoriei arhitecturii, patrimoniului cultural, istoriei şi geografiei, elaborator a mai multe legi şi regulamente în domeniul protejării patrimoniului cultural.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

carte , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
2570 locuitori

Drepcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Drepcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în regiunea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina şi România. Localitatea este situată la o distanță de 35 km de  oraşul Briceni, la 5 km de oraşul Lipcani şi la 270 km de Chișinău. Satul este parcurs de traseul internaţional Odesa – Cernăuţi şi de calea ferată internaţională. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2570 de oameni. Satul Drepcăuţi apare ca localitate pe harta ţinutului Hotin după 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.