03 noiembrie 2021, 11:00 Sănătate views 2356
Un nutriționist a numit produsele care „distrug” creierul uman
03 noiembrie 2021, 11:00 Sănătate views 2356

Un nutriționist a numit produsele care „distrug” creierul uman

Alimentele bogate în carbohidrați rafinați afectează funcția cognitivă la toate mamiferele, inclusiv la oameni. Acest lucru a fost relatat de nutriționistul Mihail Ginzburg. Astfel, specialistul a comentat rezultatele unui studiu pe șoareci, realizat de oamenii de știință de la Universitatea Ohio (SUA).

Într-o lucrare științifică publicată în revista Brain Behavior and Immunity, autorii acesteia au concluzionat că alimentele bogate în carbohidrați rafinați (deserturi din făină, bomboane, băuturi carbogazoase și sosuri) au cauzat tulburări de memorie la rozătoarele în vîrstă, afectînd capacitatea de învățare.
Potrivit experților, carbohidrații rafinați pot provoca în creier inflamații, în urma cărora scade cantitatea de acid docosahexaenoic (DHA), responsabil pentru semnalizarea între neuroni, transmite Noi.md cu referire la tvzvezda.ru.

Ginzburg a subliniat că în natură nu există o asemenea cantitate de zahăr pe care o consumă oamenii moderni. Din acest motiv, corpul uman și alte mamifere nu au dezvoltat din punct de vedere evolutiv căi sigure pentru metabolismul zahărului.
„Și acum, cînd am început să consumăm mult (zahăr. - nota red.) și absorbția lui este foarte rapidă, nivelul de glucoză din sînge crește și el, dar corpul uman nu știe să se protejeze, prin apar tot felul de boli”, a explicat nutriționistul.

El a menționat că consumul excesiv de zahăr accelerează dezvoltarea sindromului metabolic, hipertensiunii, diabetului zaharat, tumorilor și, de asemenea, afectează funcțiile cognitive.

„Oamenii care consumă zahăr în exces au mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer și chiar încep să-și piardă inteligența mai devreme”, a spus expertul.

Medicul a îndemnat oamenii să consume cu măsură nu numai carbohidrați rafinați, ci și fructe.

Ginzburg a amintit că majoritatea culturilor moderne de fructe au apărut ca rezultat al selecției, care, la rîndul său, a urmat calea creșterii cantității de zahăr din ele.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

dauna , produse , creier

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
961 locuitori

Cazangic este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica, Selişte și Cazangic. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 961 de oameni. Satul Cazangic a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.