10 ianuarie 2021, 11:00 Sănătate views 3323
Primele 10 cauze de deces din lume
10 ianuarie 2021, 11:00 Sănătate views 3323

Primele 10 cauze de deces din lume

Bolile netransmisibile reprezintă acum 7 dintre primele 10 cauze de deces din lume, conform estimărilor OMS din 2019 privind sănătatea globală. Estimările relevă tendințele din ultimele 2 decenii în ceea ce privește mortalitatea și morbiditatea cauzată de boli și leziuni.

Acestea evidențiază în mod clar necesitatea unei concentrări globale intensificate asupra prevenirii și tratării bolilor cardiovasculare, a cancerului, diabetului și a bolilor respiratorii cronice, precum și a combaterii leziunilor, în toate regiunile lumii, așa cum este stabilit în agenda pentru obiectivele ONU de dezvoltare durabilă.

Topul bolilor care au ucis cei mai mulți oameni în 2019

1. Boala cardiacă ischemică – 8,9 milioane de decese

2. Accidentul vascular cerebral – 6 milioane de decese

3. Boala pulmonară obstructivă cronică – aprox. Peste 3 milioane de decese

4. Infecțiile căilor respiratorii inferioare – 2,6 milioane de decese (în scădere, comparativ cu anul 2000)

5. Condițiile neonatale – 2 milioane de decese (cu 1,2 milioane mai puține decât în 2000)

6. Decese prin cancer de trahee, bronhii și plămâni – 1,8 milioane de decese (în creștere, de la 1,2 milioane)

7. Alzheimer și alte forme de demență – aprox. 1,6 milioane de decese. Cele mai afectate sunt femeile

8. Bolile diareice – 1,5 milioane de decese (în scădere de la 2,6 milioane în 2000)

9. Diabetul – aprox. 1,4 milioane de decese.

10. Bolile de rinichi – 1,3 milioane de decese, în ascensiune de pe locul 13 pe 10 la nivel mondial.

Bolile de inimă rămân ucigașul numărul 1; diabetul și demența intră în top 10

Bolile de inimă au rămas principala cauză de deces la nivel global în ultimii 20 de ani. Cu toate acestea, acum ucide mai mulți oameni ca niciodată. Numărul deceselor cauzate de bolile de inimă a crescut cu peste 2 milioane din 2000, până la aproape 9 milioane în 2019. Bolile de inimă reprezintă acum 16% din totalul deceselor dintre toate cauzele. Mai mult de jumătate din cele 2 milioane de decese suplimentare au avut loc în regiunea Pacificului de Vest a OMS. În schimb, regiunea europeană a înregistrat o scădere relativă a bolilor de inimă, decesele scăzând cu 15%.

Alzheimerul și alte forme de demență sunt acum printre primele 10 cauze de deces la nivel mondial, ocupând locul 3 atât în America, cât și în Europa în 2019. Femeile sunt afectate în mod disproporționat: la nivel global, 65% dintre decesele cauzate de Alzheimer și alte forme de demență sunt printre femei.

Decesele cauzate de diabet au crescut cu 70% la nivel global între 2000 și 2019, cu o creștere cu 80% a deceselor printre bărbați. În estul Mediteranei, decesele cauzate de diabet s-au dublat și reprezintă cea mai mare creștere procentuală din toate regiunile OMS.

În 2019, pneumonia și alte infecții ale căilor respiratorii inferioare au reprezentat cel mai mortal grup de boli transmisibile și au fost, împreună, a patra cauză de deces. Cu toate acestea, comparativ cu anul 2000, infecțiile respiratorii inferioare au luat mai puține vieți decât în trecut, numărul global de decese scăzând cu aproape o jumătate de milion. Această reducere este în concordanță cu o scădere generală globală a procentului de decese cauzate de boli transmisibile. De exemplu, HIV / SIDA a scăzut de la a 8-a cauză de deces în 2000 la a 19-a în 2019, reflectând succesul eforturilor de prevenire a infecției, testarea virusului și tratarea bolii în ultimele două decenii. Deși rămâne a patra cauză principală de decese în Africa, numărul deceselor a scăzut cu mai mult de jumătate, de la peste 1 milion în 2000 la 435 000 în 2019.

Tuberculoza nu mai este, de asemenea, în top 10 mondial, scăzând de pe locul 7 în 2000 la treisprezece în 2019, cu o reducere de 30% a deceselor la nivel mondial. Cu toate acestea, rămâne printre primele 10 cauze de deces din regiunile africane și din Asia de Sud-Est, unde este a 8-a și, respectiv, a 5-a cauză. Africa a înregistrat o creștere a mortalității prin tuberculoză după 2000, deși aceasta a început să scadă în ultimii ani.

Noile estimări subliniază, de asemenea, rata pe care bolile transmisibile o iau încă în țările cu venituri mici: 6 din primele 10 cauze de deces în țările cu venituri mici sunt încă boli transmisibile, inclusiv malaria (a 6-a), tuberculoza (a 8-a) și HIV / SIDA. (9).

Oamenii trăiesc mai mult - dar cu mai multă dizabilitate

Estimările confirmă în continuare tendința în creștere a longevității: în 2019, oamenii trăiau cu 6 ani mai mult decât în 2000, cu o medie globală de peste 73 de ani în 2019 comparativ cu aproape 67 în 2000.

Într-adevăr, și dizabilitatea este în creștere. Bolile de inimă, diabetul, accidentul vascular cerebral, cancerul pulmonar și bolile pulmonare obstructive cronice au fost responsabile colectiv pentru aproape 100 de milioane de ani de viață sănătoși suplimentari pierduți în 2019 comparativ cu 2000.

Leziunile sunt o altă cauză majoră de invaliditate și deces: a existat o creștere semnificativă a accidentelor rutiere în regiunea africană din 2000, cu o creștere de aproape 50% atât a decesului, cât și a anilor de viață sănătoși pierduți.

„Aceste noi estimări sunt un alt memento că trebuie să intensificăm rapid prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor netransmisibile", a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. Ele evidențiază urgența îmbunătățirii drastice a asistenței medicale primare în mod echitabil și holistic. Asistența medicală primară puternică este în mod clar fundamentul pe care se sprijină totul, de la combaterea bolilor netransmisibile până la gestionarea unei pandemii globale".

Sursa: sanatateinfo.md

Cuvinte cheie:

boala , moarte , OMS

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
611 locuitori

Cogîlniceni este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 0.79 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.27 km. Cogîlniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Cogîlniceni este aşezat pe partea stîngă a rîuleţului Cogîlnic, de unde vine  şi numele localităţii. Cogîlniceni este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Rerzina şi la 73 km de Chișinău.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.