09 decembrie 2019, 14:30 Sănătate views 3664
În Moldova a fost înregistrat un caz de tularemie
09 decembrie 2019, 14:30 Sănătate views 3664

În Moldova a fost înregistrat un caz de tularemie

Specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ informează despre înregistrarea unui caz de tularemie la un vînător din raionul Ialoveni, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor ANSP, bărbatul, în vîrstă de 56 de ani (vînător amator), s-a molipsit accidental – prin rana palmei, în timpul jupuirii unui iepure de cîmp. Diagnosticul de tularemie a fost stabilit în baza manifestărilor clinice, anamnezei epidemiologice și rezultatelor confirmative ale investigațiilor respective de laborator.

Conform sursei citate, despre înregistrarea cazului de tularemie au fost informate autorităţile publice locale din raionul Ialoveni, subdiviziunea teritorială ANSA, Societatea raională a vînătorilor și pescarilor. De asemenea, sunt organizate activități de propagare a măsurilor de profilaxie a tularemiei.

Tularemia este o infecţie extrem de periculoasă, cu focalitate naturală, răspîndită, îndeosebi, la rozătoare, de la care omul se poate contamina direct sau prin intermediul insectelor. Agentul cauzal – Francisella tularensis prezintă o bacterie rezistentă în mediul extern: în apă – 2-3 luni, pe boabe de cereale – 45-100 zile, în cadavrele rozătoarelor, pe pielea lor - luni de zile. Perioada de incubaţie – pînă la 21 zile, iar debutul bolii este brusc, marcat prin frisoane, cefalee, dureri musculare, tumefiera ganglionilor limfatici regionali. Tularemia se manifestă prin afectarea sistemului limfatic și formarea buboanelor la locul de pătrundere a microbului în organism, iar drept sursă de infecție pot fi diferite rozătoare, precum ondatrele, șobolanii de apă, șoarecii și iepurii. Profilaxia îmbolnăvirilor prin tularemie se efectuează, mai ales, prin realizarea măsurilor de combatere a rozătoarelor.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

sanatate , boala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
919 locuitori

Ratuş este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărătenii Noi, Zăicani, Zăicanii Noi, Ratuş și Mîndra. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 79 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 919 oameni. Satul Ratuș a fost înființat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.