14 septembrie 2018, 09:45 Sănătate views 14107
14 septembrie 2018, 09:45 Sănătate views 14107

Toamna provoacă acutizarea depresiei sezoniere


Foto: novostimira.com.ua 

Toamna e anotimpul tristeţii, al melancoliei şi al depresiei. Depresia sezonieră se manifestă printr-o stare de disconfort psihic şi fizic. Ea se resimte în perioada de trecere de la anotimpul cald la cel rece. Din cauza zilelor mai scurte, adică a luminii solare mai slabe, se dereglează “ceasul biologic intern”. Acest tip de depresie se caracterizează prin indispoziţie, tulburări de somn, dificultăţi de concentrare, pierderea poftei de mîncare, se diminuează randamentul muncii.

Experții susțin că fenomenul de mai sus este cauza diverselor afecțiuni emoționale la fiecare al doilea om. Iar fiecare al patrulea  face depresie în toată legea.

Potrivit psihologilor, pentru a face față acestui fenomen trebuie ridicată concentrația de endorfine și enchephaline în sîngele uman. Pentru aceasta consumați fructe și legume viu colorate și să vă răsfățați cu ciocolată.

Toamna persoana se simte deprimată, scade performanța și crește somnolența. Cele mai sensibile la astfel de influențe sînt persoanele care demonstrează o predispoziție la depresie.

Psihologii recomandă ca în perioada depresiei sezoniere să faceți tot ce este posibil pentru a ridica starea de spirit și vitalitatea – să diversificați produsele alimentare, mai multe exerciții fizice, și să nu uitați de odihnă. Alcoolul trebuie dat uitării.  Consumul de băuturi tari în timpul depresiei sezoniere poate doar agrava situația.

Cuvinte cheie:

sanatate , om

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
651 locuitori

Mărdăreuca este un sat din cadrul comunei Boşcana, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de  19 km de oraşul Criuleni şi la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 651 de oameni. Satul Mărdăreuca a fost întemeiat în anul 1932.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.