14 decembrie 2018, 16:10 Sănătate views 13942
Al șaptelea caz de gripă sezonieră, înregistrat în țară
14 decembrie 2018, 16:10 Sănătate views 13942

Al șaptelea caz de gripă sezonieră, înregistrat în țară

În această săptămîna a fost înregistrat încă un caz de gripă sezonieră, fapt confirmat de laborator cu prezența virusului A(H1N1) pdm09 la un tînăr de 16 ani din Chișinău. Acesta este al șaptelea caz înregistrat în Moldova.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, depistarea precoce, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii virale acute se impune conștientizarea de către populație a faptului că, pentru prevenirea răspîndirii acestor infecții, trebuie să fie asigurată respectarea regulilor de conduită şi măsurilor de protecţie individuală şi colectivă, precum:

  • adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI; 
  • izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate – spitalizarea;
  • evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
  • folosirea măştilor de protecţie de către personalul medical și la domiciliu care asistă bolnavii (inclusiv cei care recoltează probe);
  • igiena personală, inclusiv igiena mîinilor;
  • spălatul pe mîini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut;

În perioada 01 octombrie – 09 decembrie 2018 au fost înregistrate 7 cazuri gripă (Chișinău – 4, Bălți – 1, Criuleni – 1, Călărași – 1), 76929 cazuri IACRS și 3942 cazuri SARI.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sanatate , gripa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
1648 locuitori

Vadul-Raşcov este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vadul-Rașcov și Socola. Amplasat pe cursul superior al Nistrului satul Vadul-Raşcov se află la o distanță de 23 km de orașul Șoldănești și la 104 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1648 de oameni. Vadul-Raşcov a fost atestat documentar la 14 ianuarie 1447.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.