07 septembrie 2018, 11:45 Sănătate views 14415
În Moldova au fost confirmate 273 cazuri de rujeolă
07 septembrie 2018, 11:45 Sănătate views 14415

În Moldova au fost confirmate 273 cazuri de rujeolă

Numărul bolnavilor de rujeolă a crescut în ultima săptămînă, atingînd cifra de 273 cazuri. Dintre acestea, 77 au fost confirmate în primele şase zile ale lunii septembrie, astfel în ţară se menţine Codul portocaliu de rujeolă.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămînă sînt: Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hîncești, Cantemir, Ocnița, Nisporeni şi Chișinău.

Autoritățile au anunțat la finele lunii august Cod portocaliu de rujeolă pe întreg teritoriul țării şi au atenționat că minorii nevaccinaţi nu vor fi admişi în grădiniţe şi şcoli.

Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. În comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze alţi 18 copii. Boala se transmite de la o persoană la alta prin aer cu picături în urma strănutului, tusei şi a contactului cu persoana infectată. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile. În ultimii zece ani, în R. Moldova rata imunizării a constituit 95 la sută, iar acum aceasta este de până la 87 de procente. Focare de rujeolă există și în țările vecine Ucraina și România.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

sanatate , rujeolă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1483
Populația:
1877 locuitori

Nemţeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Nemţeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 48 km de orașul Hîncești și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1877 de oameni. Satul Nemțeni a fost menționat documentar în anul 1483 cu denumirea Hlăpești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.